Főző- és habtejszíneket vizsgáltak, meglepő eredményeket kaptak

Dr. Life, Könnyebben fogyhatunk a tükör segítségével, torta, eper, édesség, desszert
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy főző- és habtejszíneket vizsgáltak a Szupermenta szakemberei.114 olyan termék alapvető tulajdonságait hasonlították össze, amelyek felhasználásukat tekintve hasonlóak, összetételükben azonban jelentősen különbözhetnek.
Vágólapra másolva!

A Szupermenta program rendhagyó felmérésében ezúttal nem termékteszt formájában, hanem felmérő jelleggel, laboratóriumi vizsgálatok nélkül járták körül a témát a szakemberek.

Az úgynevezett polcfelmérés során számba vették a boltok polcain található különböző megnevezésű tejszíneket és alternatívákat, és a csomagoláson feltüntetett információk alapján összehasonlították őket.

Végül 114 olyan termék szerepelt a tesztben, amelyeket a nagyobb áruházláncok kínálnak tejszínként, illetve növényi helyettesítőként, melyek összetételük és jelölésük szerint 5 csoportba sorolhatóak:

  • főzőtejszín,
  • habtejszín,
  • tejszín,
  • főző-és habkészítmény,
  • növényi alternatíva.

Különbségek és hasonlóságok

A főzőtejszín – ahogy azt a neve is mutatja – főzéshez a legalkalmasabb, ugyanis a 10-22 százalékos zsírtartalmú tejszín sűríti, krémesebbé teszi az ételeinket. Fő alapanyaga a tejszín, melyhez sűrítőanyagként karragént használnak.

A habtejszín fő összetevője is a tejszín, amelyhez sűrítőanyagként szintén karragént tesznek. A magasabb, 28-35 százalékos zsírtartalma miatt ezt a típust érdemes választani kemény tejszínhab készítéséhez. Talán meglepő, de a habtejszín cukrozatlan változata sós ételek készítéséhez is kiválóan alkalmas. Ezt a zsírosabb tejszínfajtát ugyanis a krémlevesek, főzelékek sűrítésére, krémesítésére ugyanúgy használhatjuk, mint a főzőtejszínt.

A habtejszín fő összetevője is a tejszín, a magasabb zsírtartalma miatt ezt a típust érdemes választani kemény tejszínhab készítéséhez (Illusztráció) Forrás: Thinkstock

A polcokon akadtak tejszín megnevezésű termékek is, amely kategória zsírtartalma a Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján 18-45 százalék között mozoghat. A felmérésben szereplő tejszínek mindegyike 30 százalékos zsírtartalmú volt. Fő alapanyaguk a tejszín, melyhez sűrítőanyagként karragént használnak. E termékek főzéshez és tejszínhab készítésére egyaránt alkalmasak lehetnek.

A főző- és habkészítmények többek között habalap, főzőkrém vagy habkészítmény megnevezésekkel találhatóak a boltok kínálatában. Jellemzően ivóvíz alapúak, és állati eredetű összetevőként tejszínt, tejfehérjét, írót és íróport is tartalmazhatnak.

Zsírtartalmuk 8 és 34 százalék között mozog.

Napjainkban már számos olyan készítmény is elérhető, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejet, illetve állati eredetű összetevőt.

Ilyen növényi alternatíva például a kókusz és a rizs főzőkrém, vagy a zabkrém. A csomagoláson feltüntetett összetevők alapján elmondható, hogy mindegyik ivóvíz alapú, és kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával készül. Zsírtartalmuk 8 és 31 százalék közötti, mely növényi zsírokból adódik, pl.: kókuszolaj, napraforgóolaj, repceolaj.