Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy kontinens annyi áramot fogyaszthat, mint a világ többi része összesen

Kína, áram  Electricity grid construction in east China Anhui China Chinese electricity grid Mingguang Horizontal
Power workers climb up to 40 meters high on the 110 kV Luo He power supply line to conduct construction operations in Mingguang city, east China's Anhui province, 15 September 2021. (Photo by Song Weixing / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Néhány éven belül az ázsiai országok fogják felhasználni a világ villamosenergia-termelésének több mint felét. Kína pedig egyedül a globális áramkereslet harmadát adhatja 2025-re.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai országok fogják felhasználni a globális villamosenergia-termelés felét 2025-re. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján

ez rendkívül gyors növekedés lenne 2000-hez képest, amikor a kontinens még csak a globális áramigény egynegyedéért felelt

– írja a Statista.

Az átalakulásban Kína játssza a vezető szerepet. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis 2000-ben még csak a világon megtermelt árammennyiség mindössze 10 százalékát használta fel, azonban ez az arány 2025-re 33 százalékra emelkedhet.

Hatalmas átrendeződés várható a világ áramfogyasztásában Forrás: shutterstock.com

Noha a kínai népességnövekedés mára megfordult és az országnak a jövöbően demográfiai problémával is szembe kellhet néznie, az emelkedő életszínvonal drámaian erősödő áramigényt jelent, például a légkondicionálás területén.

Ázsia más nagy országainak népessége pedig várhatóan az évszázad második feléig növekedni fog, növelve a kontinens áramigényét.

Miközben az ázsiai országok egyre nagyobb mértékben használnak megújuló energiaforrásokat az áramtermeléshez, részben épp a lendületesen növekvő kereslet miatt szennyezőbb forrásokra is támaszkodniuk kell. Kína például az elmúlt időszakban a megújulók energiák és a szénalapú kapacitásait egyaránt jelentős mértékben növelte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről