Megkapta az amerikai hatósági engedélyt a laborcsirke

romlott, hús, vizsgálat, steril, labor, petricsésze
Romlott hús laboratóriumi vizsgálata (a kép illusztráció).
Vágólapra másolva!
Sokak szerint nem csak azzal tett hatalmas lépést a tenyésztett hússzektor a piac növekedése felé, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) november 16-án megerősítette, hogy az egy kaliforniai startup (Upside Foods) által kifejlesztett, laboratóriumban termesztett csirke biztonságosan fogyasztható, hanem azzal is, hogy ők az elsők, akik ezt „nincs több kérdésünk" megjegyzéssel kapták meg – írja az agrokep.vg.hu oldalon megjelent cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Vágólapra másolva!

A termék bevezetését egy három Michelin-csillagos éttermen keresztül fogják indítani, ahol már évek óta nem szolgálnak fel húsféléket.Ennek nyomán az éttermek piacán fog először feltűnni a termék, és csak a kereslet és a termelés párhuzamos felfutásával jut majd el a boltokba. Ez egyben jelzi az árcsökkentés ütemét is.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A termék előállításához csirkéből, vagy megtermékenyített tojásból gyűjtik be a sejteket, hogy olyan sejtvonalakat hozzanak létre, amelyek zárt környezetben korlátlan ideig növekedhetnek. A sejtvonalak létrehozása után nincs szükség további állatokból származó sejtmintára. A sejtek egyre nagyobb bioreaktorokban szaporodnak izom- és kötőszövetté.

Három hét elteltével a keletkező szövet felveszi a bioreaktor alakját, és bár kissé sápadtabb, úgy néz ki és olyan ízű, mint a hagyományos csirkehús.

Az Egyesült Államok a második globális szabályozó, amely zöld utat adott egy sejtalapú vagy tenyésztett húskészítménynek. Az első Szingapúr volt, amely 2020-ban engedélyezte az Eat Just laboratóriumban termesztett csirkét. Ezt a csirkét ma már a szigetország éttermeiben széles körűen árulják.

A tenyésztett hús 2030-ra a világ teljes hústermelésének 10 százalékát, 2040-re pedig 35 százalékát foglalhatja el.

Ekkorra a termelési költségek jelentősen csökkenni fognak.

További részletek ide kattintva olvashatók.