Annyira kelendő árucikk a tenyészbika spermája, hogy már lopják

bika
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A nyugat-németországi hatóságok szerint a napokban mintegy 60 darab bikaspermát tartalmazó kapszulát loptak el egy Olfen-ben található farmról - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap külföldi beszámoló alapján azt írja, hogy a rendőrök tanácstalanok, és értetlenül állnak azelőtt, hogyan történhetett a lopás. A bikaspermát ugyanis -196 C fokos folyékony nitrogénnel kell hűteni, hogy ne romoljon meg és ne veszítsen értékéből. Ezért most tippeket kérnek a lakosságtól és a szakemberektől, a sperma-kapszulák visszaszerzéséhez, amelyet a farmon és más helyeken mesterséges megtermékenyítéshez akartak felhasználni.

A National Library of Medicine's National Centre for Biotechnology Information szerint egyetlen tenyészbika spermája több ezer tehenet termékenyíthet meg.

A sperma kriokonzerválása az embriók és spermiumok megőrzését teszi lehetővé,

Illusztráció Forrás: PIXABAY

A mesterséges megtermékenyítés pedig fontos és pozitív hatással van a szarvasmarha-termelésre és a termék minőségére - utal a lap egy 2019-es tanulmányra. A kriokonzervált sperma és a mesterséges megtermékenyítés alkalmazásával a legjobb tenyészbikák spermája tehenek ezreinek megtermékenyítéséhez használható világszerte.

A bikasperma rendkívül jövedelmező üzlet a gazdák számára, és gyakran magas áron értékesítik világszerte.

Amint arról az ABC is beszámolt, 2019-ben egy ausztráliai árverésen több mint 67.000 dollárért kelt el egy bika 10 kapszula spermája. Mondani sem kell, hogy egyértelműen van piaca, ezért a farmról eltulajdonított kapszulák nem kis értéket képviselnek.