Újabb szöget verhettek a bitcoin koporsójába

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Kemény kritikát fogalmaztak meg a Goldman Sachs amerikai nagybank elemzői a bitcoinnal szemben. A szakértők szerint ugyanis az arany hosszú távon értékesebbnek bizonyul majd, mint a legnagyobb kriptovaluta.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideje folyik a vita arról, hogy a bitcoin vajon képes lehet-e hosszú távon „digitális aranyként", vagyis stabil értékőrzőként funkcionálni.

A kritikusok szerint nem, mivel már most is látszik, hogy egy rendkívül nagy árfolyamkilengésekre hajlamos, kockázatos befektetési eszközről van szó.

A támogatók viszont úgy látják, hogy idővel a volatilitás csökken, és a bitcoinban megvan a lehetőség, hogy akár a fizikai aranyat is maga mögé szorítsa.

Az ezzel kapcsolatos vita sokszor személyes elköteleződéseken, pénzügyi érdekeken és meggyőződéseken alapul, vagyis nem könnyű objektív véleményt kialakítani a témában.

A Goldman Sachs amerikai nagybank elemzői azonban most komoly kritikát fogalmaztak meg a bitcoinnal szemben.

A szakértők úgy látják ugyanis, hogy az arany iránti „valós" (tehát nem spekulatív haszonszerzési célú) kereslet végül biztosítani fogja az arany tartós erejét a bitcoin ellenében.

A Goldman Sachs szerint az arany végül győzedelmeskedni fog a bitcoinnal szemben Forrás: Shutterstock

Az elemzők legfontosabb érve az, hogy a bitcoin egy spekulatív eszköz, amely jelentősen ki van téve a pénzügyi környezet változásának. Vagyis úgy látják, hogy

a bitcoin (szemben az arannyal) egyelőre nem volt képes bizonyítani, hogy valóban van reális, nem spekulatív felhasználási módja

– írja a Mining.com.

A jelentés szerint az aranyat a befektetők az infláció elleni fedezékként használják, míg a bitcoin sokkal inkább úgy viselkedik, mint a gazdasági és pénzügyi ciklusoktól függően mozgó technológiai részvények.

Az, hogy a Goldman elemzőinek igazuk van-e, az a jövőben dől majd el.

Ha azonban a következő években valóban egy, a korábbiaknál sokkal szigorúbb pénzügyi környezet alakul ki, akkor a bitcoin végre bizonyíthat.

Eldőlhet tehát, hogy a kritikusoknak vagy a támogatóknak volt-e igazuk a kriptovalutákkal kapcsolatban.