Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ősi megoldáshoz visszanyúlva terjed új csomagolási módszer Ázsiában

banánlevél, csomagolás
Traditional Thai food. Glutinous rice and banana wrapping with the banana leaf and steamed it for one hour. Thai name is ( Khao Tom Mat or Khao Tom Pad ). The popular thai dessert. Healthy concept.
Vágólapra másolva!
Egy thaiföldi szupermarket példáját követve egyre több ázsiai üzletben banánlevelekbe csomagolják a friss zöldségeket a műanyaghulladék csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

A mai társadalom egyik legégetőbb problémája a műanyaghulladék. A világon minden szektorban csökkenteni kellene a műanyagfelhasználást, melynek jelentős része csomagolásból származik - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az ázsiai országok is alternatív megoldásokat keresnek, hiszen köztudott, hogy élen járnak a műanyaghulladék termelésben. Balin terjednek a teljesen lebomló bambusz bevásárlótáskák, egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.

Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosítás megoldja a hulladékproblémát, de ez nem teljesen igaz. 2013-ban csak az USA 254 millió tonna műanyaghulladékot termelt, melynek mindössze a 30 százaléka lett újrahasznosítva. A nagyobb része hulladéklerakókba került, ahol akár 1000 évig is ottmaradnak és szennyezik a földet és az óceánokat.

A levelekbe történő csomagolás már a régi időkben is elterjedt volt Ázsia különböző részein Forrás: Shutterstock

Egyre több ázsiai szupermarketben terjed a zöld csomagolás.

A levelekbe való csomagolás - ami egyébként a régi időkben igen elterjedt volt - egy új, alternatív megoldás a csomagolási hulladék csökkentésére.

Ez a módszer nemcsak költséghatékony, hanem jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék termelése is, melyeket vagy újra kellene hasznosítani, vagy ami még rosszabb, a hulladéklerakókon végeznék.

A zöldségek levelekbe való csomagolását először a thaiföldi Rimping Szupermarket vezette be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről