Hatalmas per jöhet a Twitternél történt tömeges elbocsátások miatt

Elon Musk And Twitter Photo Illustrations elon musk emblem feed social media tech Twitter profile phone screen illustration photo Krakow Poland September NurPhoto Horizontal COMPANY ECONOMY FINANCE ICON ILLUSTRATION LOGO PROFILE BOARD TECHNOLOGY TWITTER
Elon Musk's Twitter profile displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 15, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor Elon Musk átvette a Twitter irányítását, a cég dolgozóinak közel felét elbocsátotta. Most azonban perrel néz szembe, ugyanis a volt alkalmazottak egy csoportja szerint az eljárás jogszerűtlen volt.
Vágólapra másolva!

A Twitter korábbi dolgozóinak egy csoportja beperli Elon Muskot (illetve technikailag magát a Twittert), mivel szerintük a milliárdos törvényellenesen vezényelte le a tömeges elbocsátást a közösségimédia-óriásnál, amikor nemrégiben átvette annak vezetését.

A Forbes információi szerint a felperesek arra hivatkoznak, hogy a vonatkozó amerikai szövetségi törvény szerint

a több mint 100 főt foglalkoztató vállalatoknak legalább 60 nappal korábban be kell jelenteniük, ha tömeges leépítést akarnak végrehajtani.

Kalifornia államban, ahol a Twitter székhelye is van, hasonló állami jogszabályok vannak érvényben. A Twitternek a leépítési hullám előtt nagyjából 7500 alkalmazottja volt.

Musk korábban úgy érvelt, hogy ő 3 hónapos végkielégítést ajánlott fel a dolgozóknak, ami szerinte 50 százalékkal meghaladja a törvény által előírtakat.

Tovább fokozódnak a nehézségek a Twitter körül Elon Musk számára Forrás: AFP/Ryan Lash/Ryan Lash

A Tesla alapítója hivatalosan novemberben vásárolta fel a Twittert, 44 milliárd dollárért. Az üzlet lebonyolítása sem volt zökkenőmentes, legutóbb pedig kisebb pánikot okozott, amikor kiderült, jelentős felmondási hullám indult be a cégnél, miután Musk ultimátumot adott a dolgozóknak.

Akik maradnak, azoknak el kell fogadniuk, hogy egy átszervezés keretében sokkal keményebb munka vár rájuk.

Noha az nem világos, hogy ez egész pontosan mit jelent, de az például kiderült, hogy Musk beszünteti az otthoni munkavégzés lehetőségét.

A felmondási hullám akkor sokakban felvetette a kérdést, hogy így biztosítottak maradnak-e a Twitter további működési feltételei. A platform egyelőre üzemel, azonban a mostani per biztosan nem fogja megkönnyíteni Musk dolgát.