Ilyen még nem volt: alig rendelnek árut Kínából karácsonyra az amerikai kereskedők

Koronavírus, vírus, kereskedelmi hajó, konténerhajó, teherkikötő, Ciprus
An Italian cargo ship, docked at the harbour of the Cypriot coastal city of Limassol, is unloaded using mechanical means on March 13, 2020, in the midst of a coronavirus COVID-19 gloabl outbreak. The crew of the ship is reportedly brohibited from leaving the vessel. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP)
Vágólapra másolva!
Az október első hetére lefoglalt, Ázsiából az Egyesült Államokba irányuló hajókapacitás egyharmadát törölték. A csendes-óceáni hajózási díjak 75 százalékkal zuhantak az egy évvel korábbi szintről. Pedig az ősz eleje papírforma szerint szezonálisan erős lenne, mert ilyenkor halmozzák fel a karácsonyi készleteket a kereskedők. Az épülő flották jövőre még nagyobb túlkínálatot jeleznek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ostorcsapásként pattognak a tengeri szállítmányozásban a recessziós szignálok. Szeptember végén előbb a tengeri, vasúti és légi szállítási díjak zuhantak kétéves mélypontra, ami a kereslet összeomlására utal a más években szezonálisan erős hónapban.

Illusztráció Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Ezután az ágazat egyik legnagyobb cége, az A. P. Moller-Maersk jelezte, hogy a szokásosnál kisebb tömeget mozgatnak a kereskedők idén, és a szokásosnál gyengébb karácsonyi forgalomra számít, miután már az amerikaiak sem költenek annyit, mint a járvány alatt.

További részleteket a témában itt talál.