Döbbenetes összegeket emészthet fel a világban a klímaváltozás

Németország, áram, rezsi,    north Weather Seasons Wind turbines Wind energy renewable Energies Green electricity EEG EEG allowance Energy Energy turnaround Climate change Horizontal WIND TURBINE WIND POWER HEAT SUN
10 February 2022, Lower Saxony, Hanover: The sun only peeks out very briefly at sunrise before disappearing again behind dark clouds. It is not just a subjective feeling: January was unusually mild and poor in sunshine in Lower Saxony, Bremen and Hamburg, according to data from the German Weather Service (DWD). (To dpa "Little sunshine - weather in the north depresses the mood" from 10.02.2022) Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás 2050-re akár 23 ezer milliárd dollárba is kerülhet a világgazdaságnak, ha a járulékos környezeti hatások költségeit is számoljuk. Közben a kutatók hangsúlyozzák, hogy a megújuló energiaforrások egyre kisebb költségek mellett érhetők el.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás szerint a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára történő globális átállás csak 2050-ig 12 ezer milliárd dollárt takaríthat meg a világgazdaságnak. Az Oxfordi Egyetem kutatói ezzel ismét megerősítették a szakértők évtizedek óta hangoztatott állítását, miszerint az energiaátállás hatalmas összegeket takaríthat meg.

Ez a megtakarítás részben abból adódik, hogy csökkennek a fosszilis energiahordózók felhasználásából adódó, úgynevezett környezeti externáliák. Vagyis azok a „járulékos" költségek, melyek a klímaváltozásból adódnak.

Emellett a megújuló energiaforrásokhoz szükséges technológiák költségei is folyamatosan csökkennek, vagyis ezen a területen is egyre nagyobb a spórolási lehetőség

– írja az Oilprice.com.

Csak a napenergia költsége 2010 óta 80 százalékkal csökkent, és a megújulók (összességében) már a legolcsóbb energiaforrásoknak számítottak 2020-ban. Valójában a megújulók költségei még a korábbi szakértői és iparági várakozásoknál is gyorsabban zsugorodtak. Noha az elmúlt időszak globális energiaválsága, illetve az ellátási láncok fennakadásai ezt a területet is elérték, messze nem a megújulók drágultak a leginkább az energiapiacon.

Egyre olcsóbbak a megújuló energiaforrások a világban Forrás: Pixabay

Doyne Farmer, az Oxford Martin School Institute for New Economic Thinking intézet professzora egy interjúban nemrég hangsúlyozta, a jövőben a tiszta energia lesz a legolcsóbb megoldás, még akkor is, ha a környezeti externáliákat egyáltalán nem is vesszük figyelembe.

Ha azonban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából adódó környezeti károkkal is számolunk, akkor a Swiss Re biztosítási cég szerint a klímaváltozás 2050-re 23 ezer milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak.

Az amerikai szövetségi állam egyik költségvetési hivatala pedig úgy kalkulált, hogy az USA-ban évente 2 ezer milliárd dollárba kerülhet a klímaváltozás, az évszázad végéig. Emellett a jelentés szerint az amerikai szövetségi kormánynak évente 25-128 milliárd dollárt kellene költenie olyan területeken, mint a part menti katasztrófa-elhárítás, az árvízvédelem vagy a mezőgazdasági termésvédelem.

Az empirikus adatok és kutatások tehát egyre inkább azt igazolják, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásai hatalmas összegekbe kerülnek a világgazdaságnak, miközben az energiaátállás költségei folyamatosan csökkennek.