Már készül a digitális euró első változata

új euró bankjegyek, 100, 200
A new 100- and 200 euro banknote are presented on a light table on September 17, 2018 in Frankfurt am Main, western Germany. The European Central Bank (ECB) unveiled new versions of the 100- and 200-euro banknotes, saying new security features would make them harder to counterfeit. / AFP PHOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy végleg maguk mögé utasíthatják a jegybankok a bitcoint és társait. Immár Európát is elérte a digitális jegybankpénz-forradalom. Nigéria után a norvég központi bank is saját digitális fizetőeszközzel kísérletez, és az Európai Központi Bank is fejleszti a digitális euró prototípusát.
Vágólapra másolva!

A jelek arra utalnak, hogy a készpénz nélküli társadalom már nem olyan távoli.

A jegybankok által felügyelt, így tehát a kriptodevizáknál stabilabb, és sokak számára megbízhatóbb digitális devizák a kriptopiacnál jobban vonzhatják a hagyományos pénzügyi rendszerekben bízó tömegeket, akik számára a kriptoeszközök túlságosan ingadozónak bizonyulnak.

Így a jövőben a digitális jegybankpénzek lehetnek a központi bankok válaszai a kriptodevizák térnyerésére.

Egy Bitcoin és egy hagyományos ATM egymás mellett Forrás: AFP/Chris Delmas

– összegzett Torbjorn Hageland, a norvég központi bank, a Norges Bank pénzügyi stabilitásért felelős ügyvezető igazgatója.

Az Európai Központi Bank (EKB) sem tétlenkedik

Az eurójegybank összesen öt technológiai óriást kért fel, hogy fejleszze ki a digitális euró prototípusát. Az Amazon mellett a spanyol CaixaBank, a francia Worldline SA, az olasz Nexi SpA és az EPI az eredetileg a pályázatot benyújtó 54 pénzintézetből az öt kiválasztott.

Az EKB valószínűleg az elsők között lesz a fejlett jegybankok között, amelyek kibocsátják fizetőeszközük digitális formáját.

A készpénz nélküli társasdalom képe már nem tűnik olyan távolinak (Illusztráció) Forrás: AFP

Most a projekt „vizsgálati szakaszban" van, tehát egyelőre nincs végleges döntés a digitális euróról.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók.