Soványnak tartják az elemzők a német támogatási csomagot

Európa vírus turizmus
A Reichstag kupolája, Belin, Németország
Vágólapra másolva!
Bár a német támogatási csomag valóban hoz némi könnyebbséget az alacsonyabb jövedelműek számára, kétséges, hogy elegendő lesz-e a magasabb energiaszámlák hatásának ellensúlyozására – mutatnak rá pénzpiaci szakértők.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem lesz képes megakadályozni a német gazdaság recesszióba süllyedését a berlini kabinet hétvégén bejelentett 65 milliárd eurós, az éves GDP két százalékával felérő támogatása, amellyel a megugró energiaárakkal küzdő lakosságot kívánja megsegíteni – vélik az ING Bank elemzői.

Miként az a vg.hu összeállításából kiderül, bár a csomag valóban hoz némi könnyebbséget az alacsonyabb jövedelműek számára, mégis kétséges, hogy elegendő lesz-e a magasabb energiaszámlák hatásának ellensúlyozására - írta Carsten Brzeski, a holland pénzintézet elemzője hétfői, befektetőknek szóló jegyzetében.

Az Olaf Scholz kancellár kormánya által vasárnap bejelentett intézkedések között szerepel az alacsonyabb jövedelmű háztartások támogatásának növelése, a diákoknak és nyugdíjasoknak nyújtott pénzügyi segítség, valamint az áramársapka bevezetése.

Az Olaf Scholz kancellár kormánya által vasárnap bejelentett intézkedések között szerepel az alacsonyabb jövedelmű háztartások támogatásának növelése Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carsten Koall

A német vezetés azt is megígérte, hogy támogatni fogja az extraprofit megadóztatására irányuló európai uniós törekvéseket, mivel egyes energiaipari cégek csillagászati bevételei közfelháborodást váltanak ki Németországban.

Mivel azonban néhány kulcsfontosságú elemet még véglegesíteni kell, nem biztos, hogy idén életbe léphet a teljes csomag - tette hozzá Brzeski. A másik probléma pedig az az ING szerint, hogy kevés támogatást kapnak a vállalatok, illetve azok a háztartások, amelyek nem részesülnek szociális juttatásokban.

Így aztán a csomag valószínűleg nem tudja megakadályozni, hogy a gazdaság recesszióba süllyedjen.

Néhány kulcsfontosságú elemet még véglegesíteni kell, ezért nem biztos, hogy idén életbe léphet a teljes csomag Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Joerg Krämer, a Commerzbank közgazdásza eközben arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések azt az illúziót keltik, hogy a lakosság nagy részét meg lehet védeni az emelkedő energiaárak következményeitől. Szerinte

a csomag emellett tovább növeli az amúgy is száguldó inflációt.

A háztartások áramszámláinak 10 milliárd eurós csökkentése egyébként 0,6 százalékponttal csökkentheti a teljes inflációt a JPMorgan közgazdásza, Greg Fuzesi számításai szerint. Ugyanakkor egyelőre túl sok a nyitott kérdés ahhoz, hogy pontosan meg lehessen ítélni az inflációra gyakorolt hatást, beleértve az időzítést is.

Miközben a csomag bátorító a növekedés szempontjából, az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás leállítása azt jelenti, hogy új kockázatok jelentek meg - írta jegyzetében Fuzesi.