Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kezd kifulladni a GDP-növekedés az Európai Unióban

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
Hollandia, Horvátország és Románia áll a negyedéves alapon mért legfrissebb uniós GDP-bővülési rangsor élén, míg meglepetésre a lengyelek vannak a sor végén, írja a vg.hu
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben 0,8 százalékkal, az egész Unióban pedig 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben a szezonálisan kiigazított GDP – derül ki az Eurostat második becsléséből. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva a GDP 4,1 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,2 százalékkal az egész közösségben. Az EU a második negyedévben tehát megelőzte az Egyesült Államokat, ahol negyedéves bázison 0,1 százalékos visszaesést mértek, éves összevetésben pedig csupán 1,7 százalékos volt a gyarapodás. Ám ha 2019 utolsó negyedévéhez viszonyítjuk a friss számokat, akkor az EU 2,3 százalékos, az Egyesült Államok 2,6 százalékos pluszt mondhat magáénak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A tagállamok közül a legnagyobb gazdasági növekedést az év első három hónapjához mérten Hollandiában (2,6 százalék) regisztrálták, őket Románia (2,1 százalék) és Horvátország (2 százalék) követte. Magyarország a középmezőnyben végzett 1,1 százalékos adatával. A legdurvább visszaesést pedig Lengyelország (mínusz 2,1 százalék) könyvelhette el, de Észtország (mínusz 1,3 százalék), Lettország (mínusz 1,0 százalék) és Litvánia (mínusz 0,5 százalék) teljesítménye is csökkent. Szembetűnő, hogy a GDP-növekedésben éllovas két régiós ország a foglalkoztatásban a legnagyobb visszaesők közé tartozik: Romániában fél százalékkal, míg Horvátországban 0,4 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint a megelőző negyedévben. Ennél is rosszabb adatokról számolt be Spanyolország (mínusz 1,1 százalék), Portugália (mínusz 0,7 százalék) és Észtország is (mínusz 0,6 százalék).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről