Minden várakozást felülmúlt a magyar gazdaság teljesítménye, élmezőnyben a GDP-növekedés

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója  VARGA Mihály
Budapest, 2021. december 17. Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2021. december 17-én. A jövő évi finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ez lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését - jelentette be Varga Mihály. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlva nőtt a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Ráadásul a hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon messze felülteljesítette a V4-régió országainak növekedését.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokat felülmúlva, 6,5 százalékkal nőtt a hazai GDP a második negyedévben éves alapon, így az első félévben összességében 7,3 százalékos volt a magyar gazdaság bővülése. Mint az a KSH közleményéből kiderült, az agráriumot leszámítva minden fontos nemzetgazdasági ágazat "belehúzott" a szóban forgó időszakban. Nem csoda, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter röviden így kommentálta a magyar gazdaság teljesítményéről szóló számot: „Jó hír érkezett!"

Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatóján a Pénzügyminisztériumban, 2021. december 17-én Forrás: MTI/Mónus Márton

A szóban forgó friss gazdasági produkcióról szóló adat azt is jelenti, miként a pénzügyminiszter közösségi oldalán nyilatkozott róla, hogy a magyar gazdaság a háború ellenére is tudta növelni teljesítményét. Vagyis az első negyedéves, több mint nyolcszázalékos bővülés után még mindig lendületben van a gazdaság, az elhúzódó háború ellenére is. Kiderült az is, a munkanélküliség rekordalacsony, a három százalékot közelíti a ráta.

Felülteljesített a magyar gazdaság

A hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon messze felülteljesítette a V4-régió országainak növekedését – hangsúlyozta megkeresésünkre Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. A közgazdász rámutatott: a lengyel GDP messze alulmúlva a várakozásokat, 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. De „csehül" áll Prága és Pozsony is. A cseh GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt negyedéves, 3,6 százalékkal éves alapon, a szlovák GDP pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és mindössze 1,6 százalékkal éves alapon. A szakértő szerint a cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó chip és más alkatrészek hiánya, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. A cseh és a szlovák gazdaság teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad.

Bőven öt százalék felett leszünk 2022-ben

Suppan Gergely végezetül hozzátette: 5,7 százalékos növekedést várnak az év egészére, de az új adat tükrében át is írhatják prognózisukat – természetesen felfelé kerekítve. Nagy János, az Erste Bank vezető elemzője azt közölte, hogy jelenlegi előrejelzésük a 2022-es éves GDP növekedésére 5,5 százalék, de az év végére elfogyhat a lendület. A megnövekedett energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok fennmaradó, néhol tovább fokozódó feszültségei ugyanis beárnyékolják a leginkább húzóágazat, az ipari export kilátásait. Felhasználói oldalról pedig a folytatódó bérkiáramlás és a nagy költségvetési kifizetések – szja-visszatérítés, nyugdíj – a gyorsuló belföldi fogyasztást és a szolgáltatások dinamikus teljesítményét támogatták.