Borzalmas körülmények között szabadultak meg a szarvasmarháktól az amerikai állattenyésztők

kalifornia, szárazság, száraz, vízhiány, vízkorlátozás, korlátozás, kiszáradt, usa, egyesült államok, kiszáradás, hőség, nyár
FRESNO, CALIFORNIA - JULY 04: Cattle graze in dry grass on the outskirts of the city on July 04, 2022 in Fresno, California. Homes were destroyed over the Fourth of July weekend after a quick moving grass fire moved through the area causing the temporary evacuation of a neighborhood. According to a new report by the U.S. Drought Monitor, more than 97% of the state of California's land area is in at least severe drought status, with 60% in at least extreme drought and the driest 12% in exceptional drought. The drought conditions are stressing the water needs of both farms and residents and leading to a surge in fires throughout the state, Americas largest state in population. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Döbbenetes körülmények között szabadultak meg egyes kansasi állattenyésztő vállalatok a szarvasmarhák tetemeitől – derül ki a Reuters által megszerzett dokumentumokból.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megszerzett dokumentumok szerint az Egyesült Államok vezető szarvasmarha-takarmányozási vállalatai 1000 kilogrammos állattetemeket küldtek egy kansasi szeméttelepre, ahol azokat rakodógépekkel szétlapították és szeméttel keverték össze. Más esetekben a szarvasmarhákat béleletlen gödrökbe temették – közölte az egyik vállalat.

Normális esetben ezek egyáltalán nem jellemző módszerek, azonban a szokatlan hőség és a magas páratartalom miatt olyan sok állat pusztult el, hogy a cégeknek ilyen radikális „szükségintézkedéseket" kellett hozniuk.

A hőség miatt elpusztult állatok tetemeit rendszerint állateledellé és műtrágyává alakító létesítmények ugyanis annyira túlterheltek voltak, hogy a vállalatoknak szokatlan lépésekre kellett rászánniuk magukat.

Mindez pedig Kansas állam egész állattenyésztésére is nyomást helyez. Az állam ugyanis az USA harmadik legnagyobb szarvasmarha-tenyésztő állama, azonban az egyre nagyobb hőség súlyos pusztítást eredményez az állatállományban. Ráadásul a szakértők szerint a túlélő szarvasmarhák egy része szokatlanul táplálkozik a hőség miatt, ami csökkentheti a súlygyarapodási képességüket.

Több ezer szarvasmarha pusztult el Kansasben a hőség miatt Forrás: Getty Images/iStockphoto/123ducu/123Ducu

Noha az állami tisztviselők engedélyezték a cégeknek, hogy a Seward megyei hulladéklerakóban helyezzék el a tetemeket,

a döntéshozók most alternatív megoldásokon dolgoznak, hogy csökkentsék az elviselhetetlen szagok és más környezeti károk kockázatát.

Csak a június 11-i hétvégén legalább 2117 szarvasmarha pusztult el Kansas délnyugati részén. Ekkor ugyanis a rendkívül magas páratartalom mellett 38 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. A Seward megyei hulladéklerakó igazgatójának becslése szerint csak a szeméttelepre mintegy 1850-2000 szarvasmarha került.

A béleletlen gödörbe elásott tetemek például különösen nagy kockázattal járnak.

A lebomló tetemek ugyanis beszivároghatnak a talajvízbe, ami egészségügyi veszélyforrást jelent.

Kansas állam egyébként bizonyos területeken engedélyezi ezt az eljárást, a talajvíz mélységére hivatkozva.

A probléma azonban évről évre egyre égetőbb lehet Kansas állam számára. A klímaváltozás miatt ugyanis a hőség csak fokozódhat, ami széles körű hatással lehet az egész térség állattenyésztésére nézve.