Varázslatos határhoz, 100 ezer milliárd dollárhoz érhet idén a világgazdaság teljesítménye

renminbi pénz dollár
--FILE--A local Chinese resident shows RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south China' Hainan province, 10 October 2016. The first day of 2017 is when an annual $50,000 quota to convert the yuan into foreign exchange resets, stoking concern there will be a rush to sell the local currency. With tax payments and a regulatory assessment also tightening liquidity in the money market toward year-end, January may bring scant relief as lenders prepare for stronger cash demand before Lunar New Year holidays, which are only a month away. China's markets are seeing renewed pressure in December as the Federal Reserve projects a faster pace of rate increases for 2017 and its Chinese counterpart tightens monetary conditions to spur deleveraging and defend the exchange rate. The declines are capping off a tough year for investors during which bonds, shares and currency all slumped.
Vágólapra másolva!
A világgazdaság összesített kibocsátása idén mérföldkőhöz érkezhet, átlépve a 100 ezer milliárd dollárt. Mutatjuk, melyek a világ legnagyobb és legkisebb gazdaságai.
Vágólapra másolva!

Az idei év végére a világgazdaság összesített GDP-je átlépheti a 100 ezer milliárd dolláros álomhatárt, a 2021-es 94 ezer milliárd, illetve a 2020-as 88 ezer milliárd dolláros kibocsátás után – írja a Visual Capitalist a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése alapján.

Ha azt nézzük, hogy bruttó hazai össztermék (GDP) tekintetében melyek a világ legnagyobb gazdaságai, akkor

még mindig az Egyesült Államok vezeti a rangsort, 25.300 milliárd dollárral. Ezzel az USA adja a világgazdasági kibocsátás közel negyedét.

A második helyen Kína áll, 19.900 milliárd dollárral.

Az első két helyezett után azonban hatalmas szakadék mutatkozik. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának számító Japán GDP-je ugyanis csupán 4900 milliárd dollár, míg a negyedik Németországé 4300 milliárd.

2030-ra már Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága Forrás: AFP/Fred Dufour

A top 10-es listán található még az Egyesült Királyság (3400 milliárd dollár), India (3300 milliárd dollár), Franciaország (2900 milliárd dollár), Kanada (2200 milliárd dollár), Olaszország (2100 milliárd dollár), valamint Brazília (1800 milliárd dollár).

A toplista szempontjából fontos, hogy a tavalyi összesítéshez képest Brazília bekerült az élbolyba, maga mögé szorítva Dél-Koreát. Oroszország viszont kiesett, és csak a 11. helyet szerezte meg, 1800 milliárd dolláros GDP-vel.

A jelenlegi számítások szerint egyébként Kína 2030-ra veheti át a globális vezető szerepet az Egyesült Államoktól.

Van azonban egy térség, amely a következő években egyre erősebb növekedést produkálhat. Ez a közel-keleti és észak-afrikai régió, amely elsősorban a magas olajárak miatt egyre több országot emelhet a globális élvonalba – Irak és Szaúd-Arábia növekedése a térségben különösen erősnek számít. A régió GDP-növekedése 2022-ben 5 százalék körüli lehet, szemben a világgazdaság egészének 3,6 százalékos bővülésével.

Tuvalu a világ legkisebb gazdasága Forrás: Shutterstock

Érdemes azonban megnézni a globális lista alját is, vagyis azt, hogy melyek a világ legkisebb gazdaságai a GDP tekintetében. Összesen hat olyan államot találunk, ahol az éves GDP nem éri el az 1 milliárd dollárt sem.

Ezek (csökkenő sorrendben) Mikronézia (427 millió dollár), a Marshall-szigetek (267 millió dollár), Palau (244 millió dollár), Kiribati (216 millió dollár) és Nauru (134 millió dollár).

A világ legkisebb gazdasága pedig az Óceániában található Tuvalu, melynek GDP-je mindössze 66 millió dollár.

A csupán 26 négyzetkilométeres ország egyébként Hawaii és Ausztrália között található, a Csendes-óceánon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!