A dániai Aarhusi Egyetem kutatói nagyon rossz hírt közöltek a nagy népszerűségnek örvendő ketchupról. A kutatók ugyanis egy matematikai modellt dolgoztak ki annak megbecslésére, hogy a globális hőmérséklet fokozatos emelkedése hogyan hat majd a paradicsomtermésre, és ennek következtében a ketchup előállítására.
A legrosszabb forgatókönyv szerint
a ketchup készítéséhez használt piros, édes és lédús paradicsom termése 2050 és 2100 között a felére csökken.
A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése az e zöldségek termesztéséről híres régiókban. Ezek közé tartozik Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.
A dán kutatók előrejelzése szerint ezekben a régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokkal, majd a következő 30 évben további 5 Celsius-fokkal fog emelkedni az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.
Ugyanakkor a modell azt is mutatja, hogy a világ tizenegy legnagyobb termelőjénél a feldolgozásra és többek között a ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.
Szerintük a paradicsomfeldolgozás jövőbeli jövedelmezősége is eltérő az egyes régiókban:
Kína képes lesz fenntartani a mezőgazdaság ezen ágának jövedelmezőségét,
Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai.