Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiderült, kik szeretnek inkább késő este dolgozni

confident young job applicant White Collar Worker Businesswoman Businessman Women Females Males Two People Business Relationship Job Search Incentive Resume Job Interview Recruitment Dangling a Carrot Congratulating 30-39 Years 20-29 Years Young Adult Smi
A young female job candidate is shaking hands with her prospective employer. She is smiling confidently and looking him in the eye . She is holding her cv resume . they are both standing in a modern office interior.
Vágólapra másolva!
Vannak, akik a kora reggeli kávé után érzik magukat a leginkább produktívnak, míg mások szeretnek sokáig aludni, és inkább késő éjszakába nyúlóan dolgoznának. Egy kutatás kiderítette, hogy oszlik meg az ideális munkaidő-beosztás az egyes nemzedékek között.
Vágólapra másolva!

Noha sok esetben alkati kérdés, hogy valaki a kora reggeli vagy a késő esti munkát preferálja, az Adobe friss felméréséből kiderül, hogy jól látható a nemzedéki megoszlás az ideális munkaidő-beosztás kérdésében.

Miként a Statista ábráján is látszik,

a Z generáció (az 1995 és 2010 között születettek) tagjai érzik a legkevésbé kényelmesnek a klasszikus, 9-től 6-ig tartó munkaidőt.

Miközben az úgynevezett baby boomer nemzedék (1946-1964), az X generáció (1965-1980), valamint az Y generáció (az 1981 és 1994 között születettek) tagjai szinte azonos arányban (közel 80 százalékban) válaszolták, hogy ideális számukra a hagyományos munkaidő, addig a legfiatalabb nemzedék körében ez alig több mint 60 százalék.

A nap legproduktívabb időszakai az egyes generációk szerint. A kutatás 3405 vállalati dolgozó megkérdezésével készült, hét országban Forrás: Statista

Jelentősebb nemzedéki eltérések mutatkoznak azonban, ha a kora reggeli (hajnali 3 és reggel 9 közötti), illetve a késő esti/éjjeli (este 6 és hajnali 3 közötti) idősávokat vizsgáljuk. Ezek esetében az látszik, hogy

minél idősebb egy munkavállaló, annál inkább preferálja a reggeli munkavégzést, és minél fiatalabb a dolgozó, annál jobban kedveli az esti munkát.

A felmérés emellett rámutatott, az Y generáció tagjainak 63, míg a Z generáció tagjainak 62 százaléka érzi úgy, hogy nyomás van rajta annak érdekében, hogy a hagyományos munkaórákban dolgozzon, még akkor is, ha ebben az időszakban nem lenne túlzottan produktív.

A Z generáció tagjainak többsége (57 százalék) továbbá úgy érzi, állandóan elérhetőnek kell lennie a munkaadója számára, míg ezt a baby boomer nemzedék tagjai csupán 39 százalékban érzik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez