Veszélyes a legtöbb építkezés

épít, építkező, építkezés, építési terület, ház, házépítés, illusztráció
Engineer technician watching team of workers on high steel platform,Engineer technician Looking Up and Analyzing an Unfinished Construction Project.
Vágólapra másolva!
Alig akadt olyan építkezés, ahol ne tártak volna fel valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot a hatóságok. Legtöbbször a védőeszközök helytelen használata és a balesetet megelőző intézkedések elmaradására derült fény. Az ellenőrzött több mint ezer munkáltató 87 százaléka mulasztott, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Szinte az összes építkezésen feltártak valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a kormányhivatalok építőiparban elvégzett munkaügyi és munkavédelmi célellenőrzése során.

Az ágazat külön vizsgálatára azért volt szükség, mert

a legtöbb súlyos sérüléssel és halállal végződő munkabaleset az építkezéseken fordul elő.

A 2021. május eleje és szeptember vége között elvégzett helyszíni ellenőrzések mérlege lesújtó:

az ellenőrzött mintegy 1100 munkáltató közel 87 százalékánál találtak szabálytalanságot a hatóság emberei.

A munkavállalók 63 százaléka volt érintett valamilyen jogsértésben, míg a védőfelszerelések közel negyedénél tárt fel hiányosságokat a vizsgálat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A legtöbb esetben a hiányosságok megszüntetésére szólították fel a vállalkozásokat a szakemberek, munkaügyi bírságot 160 esetben szabtak ki, amelynek összege közel 26,5 millió forint volt.

A vizsgálat megállapította, hogy a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök a legtöbb építkezésen rendelkezésre álltak, ennek ellenére nem vagy nem megfelelően használták, vagy szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették őket.

A legtöbb hiányosság a magas- és mélyépítkezéseken volt jellemző,

ezek több mint felénél tártak fel szabálytalanságot.

Több volt a szabálytalanság azokon az építkezéseken, amelyeken alvállalkozók dolgoztak, akik a határidők betartását fontosabbnak tartották, mint a biztonságos munkavégzést.