Szigorít az észak-koreai rezsim: szigorúan ellenőrzik a gyerekeknek szánt cukorkákat

Kim Jong Un, Kim Dzsongun, gyerekek
This picture taken on June 6, 2017 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 9 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) at a photo session with the participants in the 8th Congress of the Korean Children's Union (KCU) in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP)
Vágólapra másolva!
A „születésnapi cukorka" hagyománya még Kim Ir Szen - az észak-koreai rezsim első diktátora és Kim Dzsongun nagyapja - uralmának idejére nyúlik vissza. Idén, az 1994-ben meghalt néhai nemzetalapító 110. születésnapja alkalmából kapnák a gyerekek április 15-én az édességet. A gyárak azonban több tartományban is búzaliszt helyett kukoricalisztet használtak fel az édességek előállításához, aminek következtében a minőség és az ízélmény is jelentősen visszaesett.
Vágólapra másolva!

A régóta bevett szokást, miszerint az uralkodó Kim-család alapítójának születésnapján édességet ajándékoznak a gyerekeknek, minden évben igen nagy készülődés előzi meg. A csomagok rendszerint cukorkát és kekszet tartalmaznak, azonban nem az idei az első eset, hogy ezek meglehetősen rossz minőségűre és túl keményre sikerednek, ugyanis a prémium alapanyagokból készülőket a feketepiacon, már jó előre titokban értékesítik - számol be arról az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó Daily NK.

Az alábbi képen a korábbi évek születésnapi édességei láthatók:

Egy, a Daily NK-nak nyilatkozó forrás szerint

az egyik probléma az, hogy az édes rágcsálnivalók összetevőinek jelentős részét az ellátási lánc folyamatát felügyelő káderek ellopják, a másik pedig, hogy a szegény országban az olyan hozzávalók, mint a cukor vagy a búzaliszt, napjainkban igencsak hiánytermékek.

Úgy tűnik viszont, hogy a problémával a phenjani kormány is tisztában van, ezért az idei ajándékozás előtt komoly minőségi ellenőrzést végzett a harapnivalókat gyártó tartományi üzemekben. Az ellenőrző bizottságok április 9. és április 11. közt járták körbe az élelmiszergyárakat, amelynek keretében tartományonként

  • a pártbizottság,
  • a minőségügyi felügyelő bizottság és
  • a népbizottság kereskedelmi osztályának tisztviselői is

kóstoltak.

A jelentés megállapította, hogy Szamdzsijon és Hjeszan gyárai produkálják a legfinomabb termékeket, míg más termelőüzemek gyártási minősége ezektől jelentősen elmarad.

Kim Dzsongun a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság diktarórikus vezetője előszeretettel fényképezkedik gyermekek körében Forrás: AFP/Str

Az eredmények szerint több vidéki üzem is helyettesítő anyagokat használt egyes összetevők pótlására, főként azokra, amelyek az ország rossz gazdasági körülményeire tekintettel igen csak korlátozott mennyiségben érhetők el.

A gyárak főleg a búzalisztet mellőzték, és helyette kukoricalisztet használtak, ez azonban jelentősen rontotta az ízélményt.

Ugyanakkor az ellenőrző bizottság úgy döntött, hogy tekintettel a jelenlegi nemzetgazdasági helyzetre, a visszaélésekből a szóbeli figyelmeztetéseken kívül ezúttal nem kíván jogi kérdést csinálni. Egyébiránt a legtöbb családnak még a rossz minőségű falatok szétosztása is komoly gesztust jelent a nehéz időkben, hiszen sok kisgyerek csak így juthat édességhez.

A latorállamban élő gyerekek a napokban veszik át az ajándékokat, bár lehet, hogy a csomagok nagy részét a tavalyihoz hasonlóan sok szülő azonnal áruba is bocsátja, ugyanis az országban azóta sem enyhült jelentősen a koronavírus-járvány következtében elharapózó élelmiszerválság.