Ezek voltak az amerikai technológiai szektor legnagyobb vesztesei

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on March 11, 2020 in New York. - Wall Street stocks dove deeper into the red in afternoon trading on March 11, 2020, with losses accelerating after the World Health Organization declared the coronavirus a global pandemic. Near 1710 GMT, the Dow Jones Industrial was down more than 1,200 points, or 5.0 percent, at 23,777.17. The broad-based S&P 500 slumped 4.6 percent to 2,749.88, while the tech-rich Nasdaq Composite Index tumbled 4.4 percent to 7,979.15. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai technológiai szektor az elmúlt évek hatalmas sztárja volt a részvénypiacon, azonban idén a helyzet megváltozott. Az év eleje óta a gazdasági környezet egyre kevésbé támogatja a techpapírokat, ami az árfolyamok gyengülését hozta az iparágban.
Vágólapra másolva!

Az idei év nehezen kezdődött az amerikai technológiai szektor számára, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb nyertese volt a tőzsdén. Az USA inflációja 40 éves csúcsra emelkedett, a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve pedig kamatemelési ciklust tervez, szigorítva a pénzügyi környezeten.

Ennek eredményeként a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq index januárban 2020 márciusa óta nem látott gyenge hónapot zárt

– írja a CNBC.

Az elmúlt hetekben pedig csak még inkább romlottak a techpapírok kilátásai, ahogy az orosz-ukrán háború lehetősége majd kitörése fokozta a befektetői feszültséget, és sokan biztonságos menedékeszközökbe húzódtak vissza a kockázatos részvényekből.

A nehéz helyzetet jól érzékelteti, hogy számos részvény az értékének kétharmadát is elveszítette a 2021-es csúcsa óta, de nem ritka az akár 90 százalékos gyengülés sem az amerikai piacon.

A CNBC megnézte, melyek azok a jelenleg is legalább 1 milliárd dollárt érő technológiai cégek a Wall Streeten, amelyek minimum 75 százalékot gyengültek az 52 hetes csúcsaikhoz képest. Legalább három olyan vállalat van a listán, amely nemzetközileg is igen jól ismert.

Wish

A kedvezményes árairól ismert kiskereskedelmi platform a 2020. decemberi tőzsdére lépése óta szinte folyamatosan szenved a piacon. A papírt egykor 24 dolláron árazták be, és korábban 32,85 dolláros csúcsra is ért, azonban jelenleg csupán 1,99 dolláron forog. Ez több mint 90 százalékos gyengülés az 52 hetes csúcsához képest.

A Wish nem tudta megtartani a vásárlóit, amit a részvénye is megérzett Forrás: Shutterstock

A Wish gyengélkedése azonban speciális okokra is visszavezethető, tehát a társaság némileg elszakad a szélesebb trendtől. A negyedik negyedéves bevétele ugyanis 64 százalékos csökkenést mutatott, és a zsugorodás ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben folytatódott.

Ráadásul a nehézségek egyre súlyosbodtak, ahogy a felhasználók folyamatosan hagyták el a platformot.

A befektetők pedig nem is látják, hogy a cég pénzügyi helyzete hogyan javulhatna a következő időszakban. A papír árfolyama a múlt héten 16 százalékot gyengült.

Robinhood

A kisbefektetők egyik kedvenc tőzsdei applikációjának számító Robinhood korábban hatalmas lendületet kapott, ahogy átlagemberek is tömegével kezdtek el részvényeket és kriptovalutákat vásárolni, különösen a koronavírus-járvány időszakában.

A Robinhood jó példája annak, hogy a kezdeti rajongást nem mindig könnyű fenntartani a tőzsdén Forrás: Robinhood/blog.robinhood.com

A Robinhood részvényeivel tavaly júliusban indult meg a nyilvános kereskedés, azonban a vállalat papírja igen gyengén teljesített.

A bevezetéskori árfolyamának 70 százalékát elbukta, és 87 százalékot esett az augusztusban elért csúcsához képest.

A vállalat jó példája annak, hogy a kezdeti rajongást nem könnyű hosszú távon is fenntartani.Januárban ráadásul a cég gyenge negyedéves eredményeket közölt, jelezve, hogy csökkent a havi aktív felhasználóinak száma. Vagyis egyelőre nyitott kérdés, hogy a Robinhood népszerűsége visszatér-e a korábbi szintekre, különösen, hogy a kisbefektetők hajlamosan hirtelen és nagy számban váltani.

Peloton

A profi szobakerékpárokat gyártó Peloton a 2020-as év egyik nagy sikertörténete volt, ahogy a járvány miatt sokan kényszerültek otthon edzeni.

Novemberben azonban a cég részvénye egyetlen kereskedési napon 35 százalékot veszített az értékéből, miután a vállalat negyedéves eredményei elmaradtak a várakozásoktól.

Január 20-án aztán arról érkeztek hírek, hogy a Peloton időszakosan leállítja egyes termékeinek gyártását, aminek hatására a papír majdnem 24 százalékot esett.

A Peloton 2020 sztárja volt, de elvesztette a népszerűségét a befektetők körében Forrás: Onepeloton.com

Február 8-án pedig a társaság közölte, John Foley vezérigazgató távozik a vállalattól, és a cég leépíti a dolgozóinak 20 százalékát. A folyamatos negatív hírek hatására a Peloton részvényárfolyama már 83 százalékos mínuszban van az 52 hetes csúcsához képest.