Így alakítja át a globális munkaerőpiacot a tiszta energia

Napenergia, napelem
--FILE--Chinese workers install solar panels at a photovoltaic power station in Huaibei city, east China's Anhui province, 24 April 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
Ahogy világszerte egyre több ország kötelezi el magát a károsanyag-kibocsátás mellett, világossá vált, hogy a tiszta energiára történő átállás elkerülhetetlen. Ennek pedig jelentős hatása van a globális munkaerőpiacra is.
Vágólapra másolva!

A globális energiaátállás és az új technológiák elterjedése nemcsak új eszközöket, de új szakembereket és készségeket is igényel. A tiszta energia globális térnyerése tehát a munkaerőpiacra is jelentős hatással lesz a következő években.

Miközben az energiatermelés új formái több millió új munkahelyet hoznak létre, világszerte, a fosszilis tüzelőanyagok háttérbe szorulása miatt egyes iparágakban leépítések várhatók.

A Visual Capitalist összesítése szerint

a globális energiaátállás várhatóan 13,3 millió új munkahelyet teremt 2030-ig.

A legnagyobb munkaerő-piaci hatást pedig az infrastruktúra modernizációja, vagyis a hatékonyság növelése jelenti majd. Ez a terület 3,2 millió új álláshelyet teremthet, megelőzve a második helyen (megosztva) álló autóipart és energiatermelést – utóbbiak 2,6-2,6 millió új munkahelyet hozhatnak létre.

Ez a három terület pedig így a teljes szám nagyjából 75 százalékát adja, vagyis ez a három szektor adhatja az új munkahelyek tekintélyes részét.

Világszerte több millió munkahelyet teremt az energiaátállás Forrás: Origo

Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok iparágában 2,7 millió munkahely szűnhet meg a következő években, illetve 0,3 millió álláshely tűnhet el az energiatermelés területéről is – vagyis a nettó új munkahelyek számát tekintve az energiatermelés a harmadik helyen áll.

A legnagyobb veszteséget az olaj- és gázipar szenvedheti el, 2,1 millió megszűnő munkahellyel, míg a szénipar területén 0,6 millió álláshely tűnhet el.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a számítások csak a 2021-ig bejelentett vállalásokon alapulnak. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például úgy számolt, hogy egy teljes, nettó nullás károsanyag-kibocsátásra történő energiaátállás ennél sokkal nagyobb átalakulást hozna a globális munkaerőpiacon.

A szervezet úgy kalkulál, hogy ebben az esetben a nettó új álláshelyek száma elérné a 22,7 milliót is.

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg 2030-ig, az világos, hogy a tiszta energia növekvő népszerűsége komoly átrendeződéseket okoz majd nemcsak a világ energiatermelésében, de a munkaerőpiacon is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!