Egy magyar fejlesztéssel a sivatagban és a Déli-sarkon is termeszthető zöldség

Vágólapra másolva!
Az élelmezési és a vízellátási problémákat is orvosolni tudja a magyar technológia, amellyel lehetséges  szélsőséges környezetben a világon bárhol, mindössze 80 négyzetméteren, több száz kilogramm zöldséget termeszteni.
Vágólapra másolva!

Debrecen egy évnyi elfogyasztott saláta mennyiségét meg tudja termelni pár hét alatt a szokásosnál jóval kisebb területen két magyar cég közös fejlesztése, az NN-HLL Power Plantfactory.

A modell képes zárt, mesterséges környezetben heti átlagban több mint 100 kilogramm zöldségfélét termeszteni a sivatag közepén, az alföldön, vagy egy elhagyatott gyárépületben – mindezt megújuló energiával.

A zárt növénytermesztés gondolata nem új keletű dolog, komolyabban azonban csak az elmúlt 3-4 évben kezdtek el vele foglalkozni. Mivel a pandémia mindenki életébe közbeszólt, mostanáig nem volt lehetőség bemutatni az innovációt. A Szent István Egyetemmel (Gödöllői Agrártudományi Egyetem) közösen készített 2018-as tanulmány szerint nemcsak komoly gazdasági előnyt lehet kovácsolni az újfajta módszerrel, de az éhezés problémáját is részben orvosolni tudják az elmaradottabb országokban – derül ki az NN Power közleményéből.

A termesztés egy normál méretű 25 nm-es konténerben történik 4 szinten (40 nm-es termőterületet kialakítva), ahol szintenként 4 db tálcányi zöldséget világítanak LED fényforrások, ezzel imitálva a napfényt.

A rendszer működtetéséért az NN Power CUBE szünetmentes energiaellátó konténer felel, felhasználva a nap- és -vagy szélenergiát,

amit eltárol, és teljesen automatizáltan használja fel.

A műszaki hátteret, a tápoldatos vízellátást, a fűtést-hűtést, valamint a növénytermesztéshez használt egyéb technológiai eszközöket a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a LightingLab Kalibrálólaboratórium Kft. együttműködésével a Hungaro Lux Light Kft. fejlesztette.

A modell képes zárt, mesterséges környezetben heti átlagban több mint 100 kilogramm zöldségfélét termeszteni a sivatag közepén, az alföldön, vagy egy elhagyatott gyárépületben Forrás: NN Power

"Egy darab konténerrel hetente 240 kiló rukkolát, salátafélét, spenótot, vagy koriandert tudunk termeszteni folyamatosan, mindig magas minőségben. Télen a szabad ég alatt nem tudunk termelni, a fóliasátrat folyamatosan fűteni kell, nyáron pedig számolni kell a kártevőkkel, gombákkal és egyéb betegségekkel. Az NN HLL Power Plantfactory a termesztési folyamat szempontjából egy zárt környezet, amit bárhova le lehet tenni, és a világítástól kezdve a víz adagoláson át a szellőztetésig távolról tudunk szabályozni.

– ismertette Nagy Zsolt világítástechnikai szakember.

A fejlesztésnél a legnagyobb kihívást a rendszer energiaellátása jelentette. A megtérülés számításakor kijött, hogy a költségek 60 százalékát csak az energiafogyasztás tenné ki. "Szerencsére az NN Power CUBE-bal nullára tudjuk redukálni a költségeket, mivel a rendszer képes 100 százalékban nap- vagy szélenergiából folyamatosan áramot előállítani, és azt eltárolni" – mondja Náhol Krisztián energetikai szakember, a CUBE feltalálója.

A magyarok teljes rukkola fogyasztásának 90 százalékát olasz import adja, mivel ez a népszerű növény az itteni éghajlaton sajnos nem terem meg.

A fejlesztéssel kiválthatjuk bizonyos növények hazai importálását.

"Gyakorlatilag holnaptól megtermelhetnénk a magyar lakosság rukkola mennyiségét két focipályányi területen, pár hét alatt, jelentős nyereséggel."

Egy 80 négyzetméternyi alagútban 720 kilogramm spenótot lehetne havonta megtermelni Forrás: NN Power

Világszerte probléma a zöld termőterületek fogyatkozása, elhagyott, kihasználatlan épületekből azonban nincs hiány. "Ha New Yorkban a nem használt metró alagutakba telepíthetnénk pár konténert, a város teljes lakosságát etetni tudnánk salátával még télen is. Egy 80 négyzetméternyi alagútban 720 kilogramm spenótot tudnánk havonta megtermelni."

Mivel a rendszer képes csak napenergiával működni, akár a sivatagban is bárhol használhatjuk.

Egy ilyen fejlesztéssel gyakorlatilag minimálisra lehetne csökkenteni az éhezést olyan országokban, ahol körülményes a növénytermesztés a szélsőséges időjárás miatt.

"Jelenleg is folynak a tárgyalások egy közel-keleti országgal, ahol a sziklás sivatagban problémás a növénytermesztés, a mi technológiánkkal azonban nagy hatékonysággal tudnának koriandert termeszteni, ami az egyik legnépszerűbb keleti fűszerkeverék alapja." – mondja Náhol Krisztián energetikai szakember, majd hozzáteszi: "Ezen kívül elkezdtünk együtt dolgozni Magyarország piacvezető vízszűrő cégével, így az általuk készített mobil vízszűrők mellé fejlesztünk egy telepíthető CUBE-ot. Ezzel a párosítással elérhető, hogy egy tengerparton minden előkészítés nélkül tengervízből ivóvizet tudjanak előállítani a CUBE segítségével, megújuló energiából, mindenféle közműcsatlakozás nélkül. Reméljük, hogy a jövő ezek felé az okos megoldások felé mozdul és számos embernek tudunk segíteni a találmányunkkal."