Ezt ajánlja a Magyar Posta a karácsonyi küldemények feladása kapcsán

Magyar Posta Újpesten 2020. szeptember 15-én, Magyar Posta, illusztráció
Magyar Posta Újpesten 2020. szeptember 15-én
Vágólapra másolva!
A csomagszezon hajrájában mindenki, aki hadra fogható, feldolgoz vagy kézbesít a Magyar Postánál. A saját állományon túl ilyenkor kölcsönzött munkaerőt és alvállalkozókat is alkalmaznak, áll a Világgazdaság összeállításában.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta csomagforgalma évek óta jelentősen nagyobb az utolsó két hónapban, mint általában az év többi részében. Az utolsó negyedév adja az éves forgalom mintegy harmadát. Az elmúlt pár év tapasztalata alapján a csúcsidőszak a 49–50. hétre esik, akárcsak az éves napi csúcs. Tavaly december 15-én volt a legtöbb egy napra eső csomag, az idén viszont még a karácsony előtti utolsó hétkezdés is erős lehet a mostani előrejelzések szerint, mivel 24-e péntekre esik. Míg tavaly a járvány és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt éves szinten mintegy 20 százalékkal emelkedett a feldolgozott és kézbesített csomagok száma, addig az idén hasonló mértékű kiugró emelkedés nem várható.

– összegzett Varga János, a Magyar Posta logisztikai igazgatója.

Az idei szezonra rányomja a bélyegét a világgazdaság újraindulása okozta erőforrás- és kapacitáshiány, ami nem kerüli el a logisztikát sem. A szabadságok korábbi kiadása után most mindenki, aki hadra fogható, feldolgoz vagy kézbesít. A saját állományon túl ilyenkor kölcsönzött munkaerőt és alvállalkozókat is alkalmazunk– tette hozzá Varga János.

A Győrben és Fóton átadott automata csomagszortírozó berendezések meggyorsítják a feldolgozást, ami a csomagszám emelkedése miatt kulcsfontosságú a logisztikai piacon Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt látják, hogy a munkaerőpiac megint a járvány előtti trendeket mutatja: a logisztikai iparágban deficit van. Vidéken viszonylag gyorsan fel tudták tölteni a létszámot, a fővárosban viszont folyamatosan keresniük kell a munkaerőt.

Decemberben évek óta belső segítséget kap a postai logisztika: adminisztratív munkakörben dolgozók és vezetők állnak be a legerősebb napokon segíteni a kézbesítésben,

ezért ha valaki azt tapasztalja, hogy nem a klasszikus zöld autó érkezik, és nem visel postásegyenruhát a kézbesítő, akkor önkéntessel találkozott.Bár a gyerekek biztosan szeretnék, ha sok hó lenne, a postások örülnek annak, hogy a kézbesítéshez kedvező az időjárás.

A beérkező csomagok csaknem háromnegyedét házhoz kézbesítik: ennek a mennyiségnek az egyharmadát budapesti, kétharmadát vidéki címre viszik. Ebből adódóan az országos lefedettséget biztosító fix ponti átvétel továbbra is kevesebb mint negyedét adja a kézbesített csomagok mennyiségének, ezeket postákon, csomagautomatákban vagy partnerpontokon veszik át az ügyfelek.

A beérkező csomagok csaknem háromnegyedét házhoz kézbesítik Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az idei szezonra eszközbeszerzésekkel is erősített a Magyar Posta. Az autók és a PDA-k (mobil kézbesítési eszköz) mellett több száz POS-terminált is vásárolt a társaság, hogy a korábban alacsonyabb eszközellátottságú területeken is lehetővé tegyék a csomagkézbesítőknél a bankkártyás fizetést.

Különösen Budapesten nehezíti a kézbesítést a manapság jellemző felemás home office. Gyakori tapasztalat, hogy irodaházi kézbesítéskor nem találja a postás a címzettet, és nincs, aki átvegye a küldeményt, hiszen a munkatársak sem tudják egymásról, hogy ki mikor dolgozik otthonról, és mikor nem. Megoldást jelenthet ilyenkor, ha a vásárláskor, rendeléskor a telefonszámot is megadják, mivel a kézbesítő feladata, hogy felhívja az ügyfelet és értesítse a csomag érkezéséről.

Ezt ajánlja a Magyar Posta karácsonyra

Nagymértékben segítik a csomagszezont az idén átadott logisztikai fejlesztések. Az új depók modernebbek, tágasabbak, ezzel jelentősen könnyítik a munkát. A Győrben és Fóton átadott automata csomagszortírozó berendezések pedig meggyorsítják a feldolgozást, ami a csomagszám emelkedése miatt kulcsfontosságú a logisztikai piacon.

Ha valaki csomagot vagy levelet, netán képeslapot szeretne feladni karácsonyra, annak azt javasolja a Magyar Posta, hogy tegye meg december 20-ig.

A futárok december 23-ig dolgoznak, 24-én már csak a nyitva tartó postákon lehet átvenni a letétbe helyezett csomagokat és egyéb küldeményeket.

Ha valaki csomagot vagy levelet, netán képeslapot szeretne feladni karácsonyra, annak azt javasolja a Magyar Posta, hogy tegye meg december 20-ig Fotó: Szabó Gábor - Origo

A posták december 23-ig normál nyitva tartás szerint várják az ügyfeleket. December 24-én pedig délig lesznek nyitva azok a nagyobb posták, amelyek szombaton általában nyitva vannak.

December 25-26-án az ünnep miatt zárva lesz minden posta, majd december 27-30. között ismét normál működés szerint várják az ügyfeleket, valamint december 31-én délig. Január 3. hétfőtől ismét visszaáll minden a normális kerékvágásba.