Így oszlik meg a napenergia-kapacitás a világban

Napenergia, napelem
Aerial view of a floating solar energy farm at a photovoltaic power station in Qinlan town, Tianchang city, east China's Anhui province, 15 October 2018.
Vágólapra másolva!
A világ példa nélküli ütemben alkalmazkodik a megújuló energiaforrások felhasználásához, és ebben a napenergia tölti be a vezető szerepet. Összesítés készült arról, hogyan oszlik el a napenergia felhasználása a Föld országainak körében.
Vágólapra másolva!

Noha a globális energiakereslet 2020-ban 4,5 százalékkal csökkent, a megújuló energiaforrások és a hozzájuk köthető technológiák ígéretes növekedést mutattak. Az adatok alapján pedig az látszik, hogy a napenergia vezeti a sort. Tavaly 127 gigawattnyi kapacitást telepítettek világszerte, ami a valaha volt legnagyobb ütemű bővülésnek számított – írja a Visual Capitalist.

A globális összesítésből az olvasható ki, hogy messze Kína vezette a rangsort, 245.355 megawattnyi telepített kapacitással, amivel 35,6 százalékos globális részesedést foglalt el.

A második az Egyesült Államok volt 75.572 megawattal, ami 10,6 százalékos részesedésnek felelt meg. A bronzérmet pedig Japán szerezte meg 67.000 megawattal (9,4 százalék). Európában Németország vezette a rangsort (ezzel a németek globálisan a negyedik helyet szerezték meg) 53.783 megawattal, ez 7,5 százalékos globális részesedést jelentett.

Lakosságarányosan viszont Ausztrália vezeti a rangsort (637 megawatt/fő), míg a második Németország (593 megawatt/fő), a harmadik pedig Japán (498 megawatt/fő) lett.

Kína globális éllovas a napenergia kapacitások telepítésében Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

Kína ráadásul további jelentős nap- és szélenergia projekteket tervez, melyek további 400.000 megawattal bővíthetik az ország kapacitását, vagyis a világ második legnagyobb gazdasága tovább növelheti a globális előnyét.

Miközben pedig a kínai kormány tervei szerint az ország 2060-ra elérné a karbonsemlegességet, már most is az látszik, hogy az ország a napenergiához köthető technológiákban is éllovas.

2019-ben kínai cégek állították elő a világ összes poliszilíciumának 66 százalékát – az anyag fotovoltaikus panelek egyik alapvető építőköve. Emellett a napelemek több mint háromnegyede Kínából származott, ráadásul a világ 10 legnagyobb napelem parkjából 5 Kínában található.

Az Egyesült Államok közben épp az idei év első negyedévében lépte át a 100.000 megawattos kapacitást, miután telepített további 50.000 megawattot a tavalyi év végi szinthez képest. Az USA-ban egyébként a napenergia kapacitásának éves növekedése 42 százalékos volt az elmúlt évtizedben, ami igen erős bővülési ütemnek számít.

A költségek csökkenése is segíti a napelemek térhódítását a világban Forrás: AFP/Science Photo Library/Wladimir Bulgar

A napelem kapacitások telepítésének növekedését az is támogatja, hogy a napenergia költségei meredeken csökkentek az elmúlt évtizedben, és most már ez számít a tiszta energia legolcsóbb forrásának.

2010 óta a költségek ugyanis 85 százalékkal zsugorodtak, kilowattonként 0,28 dollárról 0,04 dollárra.

A kutatások szerint pedig a költségcsökkenés jelentős részben épp annak tudható be, hogy a világ országai egyre több napelemet telepítettek, aminek következtében a gyártás egyre olcsóbb és egyre hatékonyabb lett.

Bár idén a költségek megugrottak, ez elsősorban a számos szektorban érzékelhető kínálati problémáknak tudható be. Vagyis a drágulás várhatóan csak átmeneti lesz, és a jövőben még tovább fokozódhat a napenergia térhódítása.