Egy új rendelkezés miatt eltűnhet a csomózott zöldség az egyik országból

Fresh,Bunch,Of,Radish,On,Wooden,Table harvest,green,ingredient,radish,bio,freshness,leaf,food,closeup, retek
Fresh bunch of radish on wooden table
Vágólapra másolva!
Igazi csapást mért a francia zöldség-gyümölcs ágazatra a műanyag csomagolóanyagokat tiltó, október 12-én megjelent rendelet. Az ugyanis tartalmazza a zöldségek csomózásához használt műanyagot is. Ha nem találnak gyorsan másik megoldást, nem tudnak csomózott zöldségeket árulni a francia kertészek, adott hangot aggodalmának a Fleuron d'Anjou termelői értékesítő szervezet - számol be arról a Magyarmezőgazdaság.hu.
Vágólapra másolva!

A rendelet tervezetekor a szakmai egyeztetéseken fel sem merült, hogy a januártól nem használható műanyag csomagolóanyagok közé tartozik a retek, sárgarépa csomózására, és a spárga kötözésére használt műanyagszál is. Egyik iparági szakember sem számított arra, hogy a rendelet erre a kötözőanyagra is kiterjed.

Azt ugyanis jelenleg nem tudják mivel helyettesíteni, az igazi vagyis a természetes rafia nem alkalmas nedves anyagok, így a friss zöldségek csomózására, ahogyan a kender- vagy a lenfonal sem, mert károsítja a terméket.

Ugyanez a helyzet a spárgával is, amiről a műanyag „köpenyt" éppen környezetvédelmi szempontból cserélték le a vékony kötözőanyagra, de úgy tűnik, ez sem tarthat sokáig.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A termelők, termelői szervezetek megpróbálnak összefogni, és közösen hallatni a hangjukat, hogy módosítsanak a rendeleten.

Franciaországban 2022. január 1-jétől a körforgásos gazdaságra vonatkozó hulladékellenes törvény (Agec-törvény) értelmében a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek nem forgalmazhatók műanyag csomagolásban.

A rendelet a tilalom fokozatos bevezetését írja elő, de legkésőbb 2026-ig minden gyümölcsöt és zöldséget műanyag csomagolás nélkül kell értékesíteni. Az október 12-én megjelent rendelet ütemtervet ad 2026. június 30-ig az alternatív csomagolási megoldások megtalálására és bevezetésére, hiszen a zöldség-gyümölcsök ömlesztett árusításakor nagy a minőségromlás kockázata.