Rendkívüli támogatást kapnak a nehéz helyzetben lévő kisebb borászatok

Borospince, borászat, boroshordó, Bogács
Local Hungarian winemaker in the small wine cellar at the hill on the outskirts of the village is seen in Bogacs, Hungary on 29 March 2019 Bogacs wine cellars is a place where people can taste and purchase the fiery red and white wine from the area made by local winemakers (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium (AM) számára - ismerteti a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az AM közleményében kifejti: a Covid 19-világjárvánnyal összefüggő gazdasági hatások különösen sújtották a szőlő- és borágazatot, hiszen a turizmust, az éttermeket, a szórakozóhelyeket és a rendezvényeket érintő nehézségek a borfogyasztást is jelentősen mérsékelték nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján.

Az intézkedés célzottan azon kis- és közepes méretű borászatokat támogatja vissza nem térítendő támogatás formájában, amelyek a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő,

és amelyek zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket, hiszen a legnagyobb bevételkiesés ezeket érintette.

Képünk illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási összeg maximum 450 ezer forint/hektár, amely összeget meg kell szorozni a HORECA/közvetlen értékesítés teljes értékesítéshez képesti arányával. Az a termelő jogosult a rendelet szerinti átmeneti támogatásra, aki, vagy amely a borászati termékeinek legalább 20 százalékát (mennyiségben) a 2018/2019. vagy a 2019/2020. borpiaci évben a fogyasztó részére közvetlenül a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére közvetlenül vagy közvetetten értékesítette. E mellett azok számára, akik legkorábban 2018. augusztus 1-jét követően kezdték meg bortermelői tevékenységüket, a támogatás intenzitás hektáronként 90 ezer forint.

A támogatás igényléséhez - a tavalyi évhez hasonlóan - első lépésként igazolást kell kérni a hegybírótól, majd a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet benyújtani október 18. és 26. között. A Kincstár a szabályos igényléseket összesíti, és legkésőbb 2021. december 31-éig megállapítja és folyósítja a támogatás összegét.

A támogatásról bővebben a https://boraszat.kormany.hu/atmeneti-boraszati-tamogatas linken olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!