A második világháború óta nem történt ilyen az amerikai tőzsdén

New York Wall Street bika
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
Mérföldkőhöz érkezett az S&P 500 amerikai részvényindex, ugyanis hétfőn megduplázta a koronavírus-járvány mélypontján mért szintet. Ez pedig azt jelenti, hogy a mutató a második világháború óta nem látott ralit hajtott végre.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 részvényindex kedden elérte a 4479,71 pontos szintet, ami mérföldkőnek számított, ugyanis ezzel megduplázta a koronavírus-járvány tavalyi mélypontján elért, 2237,40 pontos értéket. Vagyis 2020. március 23. és 2021. augusztus 16. között a mutató 100,2 százalékos emelkedést hajtott végre – írja a CNBC.

Ehhez pedig 354 kereskedési napra volt szüksége az indexnek, ami a második világháború óta nem látott ütemű ralinak számít.

Összevetésképpen, a 2008-as pénzügyi válság mélypontján az S&P 500 index 676,53 pontig süllyedt, 2009. március 9-én, és az onnan mért duplázásra (záróárakkal számolva) 2011. április 27-ig várni kellett. A historikus elemzések szerint egyébként átlagosan több mint 1000 kereskedési nap volt szükséges a duplázáshoz.

A lendületes növekedést a jegybanki és a kormányzati támogatások is nagyban fűtötték, de ilyen mértékű szárnyalásra az elemzők sem számítottak. Ezt bizonyítja, hogy az S&P 500 nagyjából 4 százalékkal haladta meg az elemzők által az év végére várt 4328 pontos szintet.

Az S&P 500 részvényindex teljesítménye 2020. március 23. és 2021. augusztus 16. között Forrás: Investing.com

Noha az amerikai részvényindex mostani felívelése elsőre túl szépnek tűnhet ahhoz, hogy igaz (és megalapozott) legyen, mégis vannak fundamentális tényezők a rali mögött. Az index vállalatai ugyanis igen látványos profitnövekedéseket produkálnak, talpra állva a tavalyi nehézségekből.

Az idei első negyedévben a cégek 53 százalékos profitnövekedést hoztak össze, éves alapon, míg a második negyedéves bővülés várhatóan megközelíti a 94 százalékot is

– derül ki a Refinitiv adataiból.

A mutató raliját egyébként jelentős részben a nyersanyagszektor és a technológiai szektor fűtötte. Mindkét iparág részvényei (összesítve) 120 százalék fölötti növekedést produkáltak a tavalyi mélyponthoz képest. De a pénzügyi szektor 118 százalékos bővülése is igen sokat segített.

A következő hónapokban nagy kérdés lesz, hogy az amerikai részvényindex milyen ütemben lesz képes folytatni a növekedést, de az biztos, hogy a jelenlegi rali történelmi viszonylatban is elképesztően látványosnak számít.