Újabb olaj- és gázipari óriás indul el a megújuló energiaforrások felé

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the flare on the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel(FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. The flare is burning excess extracted that isn't used, but once the FPSO's gas system is fully operational, there will be very little or no flare. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
A Total olaj- és gázipari óriás TotalEnergies néven kezdené meg a profilváltást, melynek során a vállalat egyre inkább ellépne a megújuló energiaforrások felé.
Vágólapra másolva!

A Total részvényesei nagy többséggel bólintottak rá a vállalat profilváltására, amivel elkezdődhet a cég nyitása a megújuló energiaforrások felé, immáron a TotalEnergies márkanév alatt – írja a BBC. A Total célkitűzése, hogy vezető szereplő legyen a zöld energiák piacán – mondta Patrick Pouyanné, a Total vezérigazgatója. A menedzsment még februárban jelentette be a profilváltásra vonatkozó terveit.

A francia társaság döntése nem meglepő, tekintve, hogy

az elmúlt időszakban számos nagy energiacég jelezte az átállási szándékát, ahogy a befektetők és a szabályozó hatóságok felől is egyre nagyobb nyomás alá kerültek.

A napokban például egy kis hedge fund befektető kiharcolta, hogy lecseréljenek két tagot az Exxon amerikai igazgatótanácsában, elérve ezzel, hogy a vállalat megváltoztassa a klímaváltozással kapcsolatos üzletpolitikáját.

A Total is megindul a megújuló energiforrások felé Forrás: AFP/Rodger Bosch

Szintén fontos hír volt, hogy egy holland bíróság arra kötelezte a Royal Dutch Shellt, hogy a cég által tervezettnél korábban vágja vissza a károsanyag-kibocsátását.

A Total egyébként a világ negyedik legnagyobb magánkézben lévő olaj- és gázkitermelő vállalata, és a célja szerint 2050-re érnék el a teljes karbonsemlegességet. Részben úgy, hogy egyre nagyobb mértékben ruháznak be nap- és szélenergiával összefüggő projektekbe.

A részvényesi közgyűlésen azonban több olyan befektető is volt, aki azért kritizálta a menedzsmentet, hogy túl hosszú időre tervezik az átállást. A javaslatot végül több mint 90 százalékos támogatással fogadták el.

Noha a célkitűzések megvalósítási üteme lassúnak tűnhet, de azt is látni kell, hogy a vezető európai cégek átállása messze meghaladja például az észak-amerikai vállalatok ütemét. Miközben tehát az olyan nagy cégek, mint a Total vagy a BP, valóban lemaradásban vannak a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseihez képest, még mindig előrébb járnak, mint a Shell vagy az észak-amerikai versenytársaik – mondta Mike Coffin, a Carbon Tracker nevű olaj- és gázipari agytröszt vezető elemzője.