Rettenetes szörnyetegre emlékeztet ez az ártalmatlan élőlény

orchidea
Vágólapra másolva!
A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens) szakértői közzétették a tíz legérdekesebb új növényfaj listáját, amelyeket az elmúlt évben fedeztek fel és írtak le. Ezek között szerepelnek például a Heathrow repülőtér közelében talált gombák, egy potenciális perui "szuperétel", valamint a világ legrondább orchideája.
Vágólapra másolva!

Bár első pillantásra egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert orchideákra, mégis rokonságban áll velük. A Gastrodia agnicellus kicsi és barna, virágai alig nyílnak - írja a Focus.pl nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

A világ legcsúnyább orchideája - a tudósok így jellemzik - egyike azoknak a növényfajoknak, amelyet 2020-ban fedeztek fel.

Bár a virág nem gyönyörködtet a megjelenésével - sőt, egyesek szerint egyáltalán nem is emlékeztet virágra -, az illata nagyon hasonlít a rózsáéhoz, és annál intenzívebbé válik, minél magasabb a hőmérséklet.

A Gastrodia agnicellus csak egyike a több tízezernyi orchideafajnak, de a tudósok rendkívül izgalmas felfedezésnek tartják.

Az úgynevezett burgonyaorchideák közé tartozó növényt Madagaszkár nedves örökzöld erdeinek mély árnyékában rejtőzködve találták meg. Az orchideának nincsenek levelei, és sok jel utal arra, hogy nem fotoszintézissel, hanem a gombákhoz hasonlóan táplálkozik.