Több mint 68 milliárd forint ágazati bértámogatást kaptak eddig a magyar munkavállalók

SCHANDA Tamás János
Budapest, 2020. október 28. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a szakképzésben tanulók általános ösztöndíjának érkezéséről tart sajtótájékoztatót a minisztériumban 2020. október 28-án Schanda Tamás elmondta, október 28-án és 29-én megérkeznek az általánosösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira. A technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Mostanáig több mint 160 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorokban működő cégek – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a megítélt támogatások 99 százaléka, mintegy 68 milliárd forint már meg is érkezett a vállalkozások számláira.
Vágólapra másolva!

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi, áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

- mondta el Schanda Tamás.

A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldása a beoltottak számának európai szinten élenjáró ütemű növekedésével már megkezdődhetett.

– tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ITM miniszterhelyettese a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, hogy

eddig több mint 26 ezer vállalkozás igényelte mintegy 163 ezer munkavállalójának az ágazati bértámogatást.

Mostanáig összesen 68 milliárd forinttal segítették a hazai cégeket a talpon maradásban, a munkahely megőrzésében. A kifizetéseket a lehető leggyorsabban intézik a kormányhivatalok, a megítélt támogatások 99 százaléka már megérkezett a cégek számláira.

– emlékeztetett Schanda Tamás.

Az élet és az egészség védelme mellett a kormánynak a gazdaságot is támogatnia kell, hiszen azt látjuk, hogy a magyar emberek munkából akarnak megélni - tette hozzá.