Újraindulnak a brit óceánjárók, de sehova sem tartanak

Óceánjáró
Óceánjáró
Vágólapra másolva!
A tavalyi év elején a legtöbb nemzetközi hajós kirándulást kínáló cég leállította körutazásait, miután számos sétahajó fedélzetén tömeges koronavírus megbetegedést észleltek. Idén azonban több cég újraindítaná szolgáltatásait, például a P&O Cruises idén júniusban újból vízre bocsátja óceánjáróit, csak oltással rendelkező utasoknak. A cég ajánlata azonban más miatt különleges.
Vágólapra másolva!

A P&O tulajdonosa, a Carnival májusban több száz munkahelyet szüntetett meg az Egyesült Királyságban. A társaságot különösen rosszul érintette a Covid-19-járvány, mert számos haláleset történt a hajói fedélzetén, és az első koronavírusban elhunyt brit állampolgár is a céghez tartozó, hírhedt Diamond Princess sétahajón fertőződött meg.

A több mint egy éves kényszerpihenő után azonban a cég újból vitorlát bont.

A júniustól-szeptemberig tartó időszakban a Britannia óceánjáró négy napon át cirkál majd Anglia déli partja mentén, az Iona pedig Southamptonból Skóciába utazik hétnapos kirándulásokra.

A P&O Cruises közlése szerint, azonban csak azokat az embereket engedik fel a fedélzetre, akik megkapták a Covid-19 elleni vakcinát.

A feltétel, hogy minden felszállónak legalább hét nappal az utazás előtt meg kell kapnia a koronavírus elleni oltás második adagját.

A társaság első hajója június 27-én Southamptonból indul „sehovase tartó" útjára, hiszen egy kikötőt sem érint, hanem kiindulási állomására tér vissza. Kikötés helyett azonban, a négy napos kiránduláson a nyaralók a fedélzet kínálta luxusszolgáltatásokat és a végtelen kékség pazar látványát élvezhetik. A körutazás ára, beleértve a teljes ellátást, 449 fonttól kezdődik (193 ezer forint).

A cég egy másik hajója a skóciai útja során ugyan lehorgonyoz Iona varázslatos szigete mellett, de mindezt a kiszállás lehetősége nélkül teszi. Így a társaság elkerüli, hogy vendégei vegyüljenek a helyiekkel. Ennek az útnak az ára 1199 fonttól indul (515 ezer forint).

A Carnival Valor - illusztráció Forrás: Chris Gent/commons.wikimedia.org

Paul Ludlow, a P&O Cruises elnöke elmondta:

A társaság fokozott higiéniai intézkedéseket ígér a fedélzeten. Az utasoktól és a legénységtől elvárják, hogy betartsák a távolságtartás szabályait és maszkot is viseljenek bizonyos területeken. Ezenkívül a legénység előzetes karanténon és rendszeres tesztelésen esik át.

- emelte ki a cég vezetője.

Óceánjáró Forrás: NAN728/Shutterstock

Az előzetes értesülések alapján, ennek bizonyítására egy orvosi igazolás elegendő lenne. Az ügyfeleknek ezenkívül utazási biztosítással is kell rendelkezniük, amelynek fedeznie kell a Covid-19-hez kapcsolódóan esetlegesen felmerülő egészségügyi költségeket. Ha valaki ennek ellenére pozitív tesztet produkálna a fedélzeten, azt a partra szállásig elszigetelik.

Az Egyesült Államokban a Saga Cruises és a Virgin Voyages is hasonló koncepciójú utakat jelentett be a közelmúltban, illetve jelenleg a British Airways is fontolgatja a döntést, hogy utazásait az oltáshoz kösse.