Egy távoli országból szállítanák a tengeriuborkát Kínába

tengeri uborka
Vágólapra másolva!
Jelenleg Kína tengeriuborka igénye jóval meghaladja a kínálatot. Így egyre több ország próbál becsatlakozni a kereskedelembe, ami meglehetősen jó üzletnek számít. A tengeriuborka némely fajának kilója Hongkongban akár 6 ezer dollár körül is mozoghat. Egy távoli nyugat-afrikai állam, Libéria partjai pedig különösen ígéretes lehetőséget jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

Bár Libériában nincs piaca a tengeri élőlénynek, Kínában már annál inkább. Élelmiszerként és gyógyászati alapanyagként is előszeretettel használják.

Drága, státuszélelmiszernek számít az ázsiai országban, egy igazi tápanyaggyár, gazdag fehérjékben, komplex szerves vegyületekben.

A tengeriuborkák forgalmazásával is foglalkozó vállalat, a Shandong Homey Aquatic Development, árbevétele 2019-ben 6,64 százalékkal nőtt elérve, a 168 millió dollárt. A tengeri élőlény átlagos ára 5,78 százalékkal emelkedett.

A tengeriuborkák fő forrása Kína számára a nyugat-afrikai állam, Libéria lehet, melynek partjai mentén jelentős populáció található ebből a különös élőlényből:

Libériában még nicns szabályozva a tengeri uborka halászata Forrás: Wikimedia Commons/ Rei-artur

A libériai halászok csupán 1,75 dollár kapnak az uborka kilójáért, azonban még így rendkívül jó üzletnek számít számukra. Szerencsésebb napokon összejön nekik az 50 kilogrammos fogás is. Ezzel akár háromszor jobban keresnek, mintha más munkát vállalnának a fővárosban, Monroviában. Miután kifogták a tengeri zsákmányt, megfőzik majd kiszárítják. Így szállításkor eredeti súlyok harmincad részére zsugorodnak. Díszes dobozokban árulják Kínában, ahol különleges alkalmakkor fogyasztják.

Mi az a tengeriuborka?

A tengeriuborka testmérete rendkívül változatos: egyes fajok hossza elérheti az 1 métert, legkisebb ismert fajuk viszont mindössze 4 mm-es. Karjaik nincsenek, vázuk is gyakran hiányzik vagy apró vázelemekké redukálódott. Testfaluk erőteljes bőrizomtömlő, mely hosszanti és körkörös simaizmokból épül fel. Kritikus szerepet játszik a tengeri ökoszisztéma egészségének megőrzésében. Szűrőként működik, szerves anyagokkal táplálkoznak, és tiszta homokot ürítenek. Fenntartják a víz természetes PH-ját és oxigénszintjét. Egyhektárnyi korallzátonyon akár 5000 tengeri uborka is élhet.

A szomszédos országban Sierra Leone-ban már túlhalászták az állományokat, csakúgy, mint a világban fellelhető tengeri uborkák 70 százalékát,

a kínai partoknál például már nincsenek természetes populációk.

Csupán az ország északi részén tenyésztik az állatot, de a minősége nem felel meg az elvártnak.

Így Kína több országból is importál tengeriuborkát, például Kanadából, de egyre több ország próbál beszállni a kereskedelembe, hol engedéllyel, hol anélkül.

Az egyre növekvő tengeriuborka-igény valóságos csempészeti hullámot idézett elő az országban.

A tengeri uborka Kínában igazi státusz szimbólumnak számít Forrás: Shutterstock

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény védi a tengeriuborkát. Az elmúlt években számos csempész ellen indult eljárás az USA-ba, akik általában Hongkongba szállították az állatokat.

Ahhoz, hogy a populáció egészséges maradjon és az ökoszisztémában rá szabott feladatot is el tudja végezni, körülbelül a populáció 10 százalékát lehetne kifogni.

Ha túl sok tengeriuborka tűnik el, az kihat az ökoszisztéma minden szintjére.

Először az algák pusztulnak, amik az apróbb halak számára biztosítanak táplálékot, de ez végső soron a nagyobb halak számára teszi szűkössé a tápanyag ellátást.

A kínai orvoslásban is felhasználják a tengeri uborkákat Forrás: de.wikipedia.com

Így Libérián meglehetősen nagy a nyomás, hogy ne engedje túlhalászni a tengeriuborka-populációt, úgy, hogy közben ez remek megélhetést biztosít sok ember számára. Azonban a szándék megvan a szabályozásra, hiszen nem szeretnék, ha a prosperáló ágazat teljesen összeomlana.

Madagaszkáron például tengeriuborka-farmokat hoztak létre, melyek egyidejűleg segítik a faj fennmaradását és biztosítják a helyiek számára a bevételt. Libéria számára is sokféle lehetőség áll fenn, hogy szabályozza a tengeri állat halászatát, biztosítsa a helyiek megélhetését és bevételt termeljen az állam számára, mivel jelenleg nem adóztatják meg a tengeriuborka kereskedelmét.