Kambodzsa az olajjal próbál meggazdagodni

kambodzsai olajmező
This undated handout photo released by Cambodia's Ministry of Mines and Energy on December 29, 2020, shows an offshore oil platform off the Cambodian coast. (Photo by Handout / Cambodia's Ministry of Mines and Energy / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Cambodia's Ministry of Mines and Energy " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Kambodzsában múlt év decemberében kezdték meg az olajkitermelést, melyet az ország miniszterelnöke, Hun Sen, közösségi oldalán áldásnak nevezett. A miniszterelnök szerint az olajipar beindítása jótékony hatással lesz az ország gazdaságára, az ágazatból származó bevételeket pedig oktatásra és az egészségügy fejlesztésére fordítják.
Vágólapra másolva!

Bár Kambodzsa Délkelet-Ázsia legszegényebb országa, az elmúlt két évtizedben folyamatos növekedést könyvelhetett el, a Világbank adatai szerint átalagosan évi 7,7, százalékosat. Azonban a Covid-19 járvány miatt jelentős visszaesést szenvedett el. A járvány különösen súlyosan érintette az építőipart, idegenforgalmat és exportot, melyek a növekedés 70 százalékát, és a foglalkoztatás 39 százalékát teszik ki.

A kérdés már csak annyi, hogy a formálódóban lévő olajszektor képes lesz-e valós változást előidézni az ország gazdaságában?

Kambodzsa partjaitól 160 kilométerre található olajmező Forrás: AFP/Handout

Kambodzsa már több, mint egy évtizede tud a most kitermelés alá vont tengeri - offshore - olajmezőről, azonban a kormány hiába kötött megállapodást több céggel is, a termelés egy ideig mégsem kezdődött el. Az értékes lelőhely Sihanoukville partjaitól dél-nyugatra mintegy 160 kilométerre található, ahol végül megindultak a munkálatok.

A kambodzsai olajmező elhelyezkedése Forrás: Facebook/Samdech Hun Sen

Az ország végül 2017-ben kötött megállapodást a szingapúri KrisEnergy-vel a Khmer-medence 3083 négyzetkilométeres fejlesztésére.

A becslések szerint a fejlesztés első szakaszában

a területről 7500 hordó olajat fognak kitermelni naponta.

Összehasonlításképpen az USA, Oroszország vagy Szaúd-Arábia több tíz millió hordónyi olajat termelnek naponta.

A fejlesztés alatt álló olajmező Forrás: AFP/Handout

Az első féléves termelési adatok alapján döntenek majd a további fejlesztések megvalósításáról. Azonban hiába bővülne jelentősen az ágazat, többek szerint Kambodzsa akkor is kis hal maradna az olajbizniszben a többi kitermelővel szemben, még a szomszédos Thaiföld is félmillió hordónyi olajat termel naponta.

Egyes elemzők szerint az olajipar túl kicsi ahhoz, hogy valós gazdasági fellendüléshez vezessen.

Amennyiben sikerülne megduplázni a napi 7500 hordót, még akkor is kevés lenne a termelés a jelentős gazdasági átalakuláshoz.

Számítások szerint a jelenlegi helyzetben a kormány meglehetősen szerény bevételt könyvelhet majd el az olajból.

A jogdíjak és adók után körülbelül 500 millió dollár marad az állam zsebében éves szinten.

Ez meglehetősen kevés a szomszédos országok bevételeihez képest. Például Malajzia állami olajvállalata a kormány bevételeinek ötödét biztosítja, Kelet-Timor pedig a 18 milliárd dolláros olajalapjának kamataiból fedezi az állami kiadások 88 százalékát.