Hamarosan felválthatja a bankkártyát az arcfelismerő fizetési rendszer

Identity Verification arcfelismerés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A teljes folyamat kevesebb, mint öt másodpercig tart, és teljesen érintésmentes. Nem kell hozzá mobiltelefon vagy a bankkártya, semmiféle igazolvány, sőt, PIN-kód sem.
Vágólapra másolva!

A BBC tudósítása szerint, Kína nagyobb városaiban ezt a típusú pénzügyi tranzakciót naponta már több millió alkalommal használják. A technológia napjainkban már az Egyesült Államokban, Dániában és Nigériában is egyre több helyen elérhető. Így lehetséges, hogy néhány éven belül globálisan is használni fogjuk. Azonban felmerül a kérdés, hogy jogosan aggódhatunk-e az adatbiztonsági és adatvédelmi szempontok miatt?

Mi az arcfelismerő rendszer?

Az arcfelismerés lehetővé teszi az arc telefon általi azonosítását, így feloldhatjuk és hozzáférhetünk annak összes funkciójához. De nem csupán a a telefoncégek, hanem a rendőrség is hasznosítja az eljárást, például a bűnözők azonosításánál. Sőt, akkor is ez az innováció érvényesül, amikor a közösségi médiában szűrőket használunk.

Az arcfelismerő technológia tulajdonképpen a számítógép megtanítása az arc egyes részeinek felismerésére különböző jellemzők, például a szem és az orr jellemzőinek értékelésével

- magyarázza Krittika D'Silva mesterséges intelligencia-szakértő. A jövőben egyre több helyen várható a mesterséges intelligencia vívmányának bevezetése, különösen a repülőtereken és a magas biztonsági kockázatú áthaladási zónákban.

A szakértők azonban több etikai kétséget is támasztanak a rendszer hatékonyságával és elfogulatlanságával kapcsolatban. 2019-ben tudósok egy csoportja, 99 vállalat arcfelismerő szoftverét tesztelte, és igazolták, hogy a technológia az afro-amerikai és ázsiai arcok esetében sokkal pontatlanabb, mint a fehér arcoknál. A probléma abban gyökerezik, hogy "a fejlesztéseknél egyszerűen arányaiban nem fordítottak akkora figyelmet a színes bőrűekre, amikor az emberek arcát tanították az arcfelismerési rendszernek, így az adatok több képet tartalmaznak a fehér férfiakról és nőkről" – mondta Krittika D'Silva.

Robbanásszerű terjedés előtt a technológia

Kínában az arcfelismerő technológia szökőárként terjed, ugyanis a mobilfizetések 98 százaléka két alkalmazáson megy keresztül - az Alipay és a WeChat Pay -, amelyek már használják a rendszert. A bevezetést a koronavírus-járvány is tovább gyorsította.

Kínai mérnökök szerint, a legújabb szoftver- és kamerarendszerek olyan fejlettek, hogy ellopott fényképpel lehetetlen átverni őket, és akár az egypetéjű ikrek közt is képesek különbséget tenni.

De vajon elterjed-e a technológia a világ többi részén?

Brett King, a banki és fizetési rendszerek jövőjének szakértője úgy véli, hacsak a kormányok nem döntenek ennek leállítása mellett, akkor minden bizonnyal hamarosan globálisan is bevezetik. A Banking 4.0 nevű könyv írója azt is hozzáteszi, hogy az arc tulajdonságai alapján történő biometrikus azonosítás valójában biztonságosabb, mint a jelszavak.