A tervezett ársáv felső határa fölötti szinten értékesítette részvényeit a szállásmegosztó

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
A tervezett ársáv felső határa feletti szinten, 68 dolláron értékesítette részvényeit a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb.
Vágólapra másolva!

A San Franciscó-i székhelyű vállalat hajtja végre a legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátást az idén az Egyesült Államokban. Az Airbnb 51,67 millió darab részvényt kínált fel megvételre. Szerdai bejelentés szerint a jelentős befektetői érdeklődésnek köszönhetően tudta a tervezett árszint fölött meghúzni a vételi árat.

A 68 dolláros kibocsátási ár azt jelenti, hogy az Airbnb 3,5 milliárd dollár tőkét gyűjtött, és piaci tőkeértéke 47,3 milliárd dollárt ér el.

A részvények az ABNB ticker kóddal kerültek be a New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq jegyzésébe, és csütörtökön indul el a kereskedés a részvényekkel.

Az Airbnb eredetileg azt tervezte, hogy 44 és 50 dollár között húzza meg a részvények árát, ám olyan jelentős volt a befektetők érdeklődése a vendéglátóipart forradalmasító, mindössze 12 évvel ezelőtt alapított vállalat iránt, hogy a hét elején 56-60 dollárra emelték a kibocsátási ársáv határait.

Illusztráció Forrás: Origo

A vállalat tavasszal akart tőzsdére lépni, de gyorsan visszalépett ettől a tervtől, miután a koronavírus-járvány szerte a világban megroppantotta az idegenforgalmat. Tőkevonzási képessége alapján márciusban 26 milliárd, áprilisban pedig már csak 18 milliárd dollárra becsülték a bevételeinek zuhanásával szembesülő Airbnb értékét.

A harmadik negyedévben viszont - meglepetésre - már profitot termelt a cég, mivel a zárlatok enyhítésének köszönhetően újra útnak indultak a turisták, és nagyon sokan szállodák helyett inkább az Airbnb által is hirdetett magánszállásokat vettek igénybe.

A bevételek 1,34 milliárd dollárra rúgtak, a nyereség pedig 219,3 millió dollárra, ami csak 18 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 266,7 millió dollárnál.

A 2008 nyarán alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal a szeptemberi adatok szerint 5,6 millió hirdetéssel rendelkezik a világ több mint 220 országának és régiójának százezer városában.