Már Békés megyében is ellenőrzik a baromfikat

Koronavírus, vírus, húsvét, tojás, nyúl, tyúk, illusztráció
Földes, 2018. június 4. A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. baromfi ágazatában évente 44 millió darab tojást állítanak elő, amelynek 50 százalékát áruházláncokban, a fennmaradó hányadot pedig piacokon, boltokban és cukrászdákban értékesítik S, M, L, XL méret szerint válogatva. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Újabb megyében rendelte el a baromfiállományok vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés elsődleges célja a madárinfluenza további terjedésének megakadályozása – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Nébih tájékoztatása szerint a továbbiakban ezekről a területekről az ország bármely részébe irányuló szállítmányokat – függetlenül attól, hogy a szárnyasok egyenesen a vágóhidakra vagy a baromfinevelő telepekre kerülnek – minden esetben ellenőrizni kell.

A mintát a tervezett szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni.

Ugyanakkor a napos baromfikra az intézkedés nem vonatkozik.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Március óta terjed a kór az országban: Bács-Kiskun és Csongrád megyében – ahol elsőként ütötte fel a fejét a megbetegedés – április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8 vírus jelenlétét.

A betegség miatt mintegy három és fél millió baromfit öltek le.

A gazdák kára a szakemberek szerint több milliárd forint is lehet.

A járványt szigorú hatósági előírásokkal igyekeznek megfékezni. A gazdálkodók az egész országban kizárólag zárt körülmények között tarthatják a szárnyasokat, emellett a higié¬niai szabályokra is kiemelt hangsúlyt kell helyezniük.