Az alumíniumhulladék a fémipar új sztárja

Önhűtő doboz illusztráció
Önhűtő alumíniumdoboz
Vágólapra másolva!
Beindultak az alumínium hulladékot feldolgozó üzemek az USA-ban, miután óriási kereslet mutatkozik a fémre - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A szállítmányozás és az italgyártó cégek támasztotta kereslet pörgeti az USA alumíniumiparát, melyben a hangsúly az előállításról egyre inkább a hulladékhasznosítás irányába tolódik. Ez pedig mindenképpen új tendenciának tekinthető az Egyesült Államok fémiparában az elemzők szerint.

S hogy mi hajtja a hulladék hasznosítását?

Több körülmény is. Ezek közül az egyik az, hogy a hulladékfém felvásárlási ára lényegesen olcsóbb, mint az alumíniumé. Alumíniumhoz már 900 dollárért hozzá lehet jutni tonnánként, ami jóval alatta van a londoni fémtőzsdén az elsődleges gyártásból származó alumínium 1760 dollár körüli árának. Az iparági elemzéssel foglalkozó Harbor Alumínium szakértője megjegyzi: a hulladékalumínium ára jóval kedvezőbb a gyártott féménél, mivel rengeteg áll abból rendelkezésre, és nem érinti azt az amerikai-kínai vámháború feszültsége illetve büntetőtarifái.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az elsődleges alumínium importjára az USA 10 százalékos büntetővámot vet ki, ez azonban a hulladékra nem vonatkozik. A felvásárlók és a feldolgozók így egyre nagyobb arányban vesznek abból, mennyiség pedig van bőven.

Mindez maga után vonja a feldolgozókapacitások növelését.

Például a Novelis, egyike a világ legnagyobb hengerelt alumínium gyártójának, 36 millió dolláros beruházást jelentett be a múlt hónapban kapacitásainak növelésére. A fejlesztésekkel várhatóan 2021 első felére készülnek el.

A kanadai Matalco pedig új üzem építését jelentette be Wisconsinban, míg a JW Aluminium Dél-Karolinában hajt végre jelentős bővítést telephelyén, 255 millió dollárból.

Az USA egyébként tavaly 5,9 millió tonna alumínium hulladékot termelt ki, ez 20 százalékos növekedés 2016 óta. Nagyjából 5 millió tonnát beföldön hasznosítottak, a többit exportálták. Az Alumínium Szövetség adatai szerint, 2007 és 2017 között a teljes alumínium 23 százalékát, közel 2720 tonnát személyautókba és teherjárművekbe építettek be. Átlagolva, az alumínium használata a közlekedésében megközelítette a 20 százalékot, a körülbelül 4400 tonnát ebben az időszakban.

A feldolgozók azért is kedvelik a hulladékot, mert a hasznosítás során jóval kevesebbb energiára van szükség, mint a prémium minőségű alumíniumnál. Az elektromos áram utóbbi gyártásnál akár a költség 30-50 százalékét is elérheti, míg az újrahasznosításnál ez csak alig 5 százalék

Az USA idén a becslések szerint több mint 10 millió tonna alumíniumot használ fel, a világtermelés 67 millió tonnájának kb. 15 százalékát.