Újabb beruházásokat és a babaváró hitelt érintő könnyítéseket hozott a hét

young woman playing with baby daughter outdoors Beautiful Portrait Baby Girls Women Two People Tossing Preschool Building Cute Young Adult Child Baby Smiling Laughing Playing Playful Holding Catching Throwing Fun Healthy Lifestyle Action Joy Happiness Lov
beautiful young mother tossing up a small daughter. view profile. the concept of happy family and happy parenthood. empty space for your text
Vágólapra másolva!
Különösen a babaváró hitel kapcsán hozott fontos új információkat a hét, de változásra lehet számítani a "sárga csekkek" körül is, melynek lehetnek közvetett lakossági hatásai. Új, milliárdos értékű magyarországi beruházásokat is bejelentettek, miközben a parlament elfogadta a banki adategyeztetési határidő kitolását is. Megérkeztek a friss, meggyőző gazdasági adatok a KSH-tól, a hét végén pedig a G20-országok oszakai csúcstalálkozója zajlott. 
Vágólapra másolva!

Meggyőző az átlagkeresetek emelkedése

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 371.100 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 381 700 forint volt, ami 9, illetve 7,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban 10,2 százalékos, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 9,1 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. Áprilisban a nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 246.800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 254.300 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Történelmi mélységben a munkanélküliség, rekordon a foglalkoztatottság

Ismét 4,5 millió felett volt a foglalkoztatottak létszáma a március-májusi három hónapos időszak átlagában, amire legutóbb tavaly augusztus-októberben volt példa. Az egy évvel korábbihoz képest 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – jelentette a KSH. A változáshoz az elsődleges munkaerőpiac 84 ezer fős növekedéssel, a közfoglalkoztatottak száma 49 ezer fős csökkenéssel járult hozzá. Az előző 3 havi átlaghoz képest 8 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 33 ezer fővel, 4,661 millióra növekedett. Ezzel párhuzamosan a fenti időszakban 0,1 százalékkal, 3,4 százalékra, történelmi rekordra csökkent a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek száma 2 ezer fővel csökkent az előző 3 havi átlaghoz, míg 11 ezer fővel az egy évvel korábbihoz képest.

Új határidő a banki adategyeztetése

Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva, október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással. A Ház 156 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabály módosítását, házszabálytól eltérve. A változtatás a hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítás megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet: a szolgáltatóknak a hatálybalépést követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen történt meg.

Illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

Könnyítések a babaváró hitelnél

A kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. Eszerint a július 1-31. között születő babák után is járni fog a kamatelengedés. Emellett azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték. Továbbá már pontosan kiszámítható, hogy mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához, ha babaváró hitelt is igénybe veszünk. Fontos körülmény lehet az is, hogy lakásvásárlásnál a babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek. Mivel a konstrukció ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerőnk kiegészítésére. Azonban a teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodottságát. Emiatt a babaváró hitelnek „csak" 75 százalékát lehet önerőként használni. A témában írt Origo-összeállítás itt olvasható el.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/EvgeniiAnd/Evgeniyandreev

Több ezer embert vesz fel az Apple

Az Apple jelentősen bővíti Seattle-i jelenlétét, a tervek szerint 2 ezer új alkalmazottnak lesz hely a cég két toronyházában, amely az Apple főhadiszállásához lesz közel. 2019-ben 60 ezer négyzetméternyi irodát nyit meg az amerikai technológiai vállalat, ahova már idén kétszáz új alkalmazott érkezik, és a következő öt évben az itt dolgozók száma eléri majd a kétezer főt.

Új híd épül a Tiszán

Elkezdődik Szolnokon a Csáklya úti Tisza-híd és a hozzá csatlakozó, Szandaszőlőst elkerülő út tervezése, a kormány az előkészítésre 1 milliárd 670 millió forintot biztosít az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) keresztül – jelentette be a minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Szolnokon. A tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást 2019 harmadik negyedévében indítják el, és a tervezési szerződést 2020 elején köthetik meg.

Újabb, több milliárd forintos nagyberuházást jelentettek be

Hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány az osztrák járműipari cég, az AVL Hungary Kft. érdi regionális fejlesztési központjának 12,5 milliárd forintos beruházásához. A beruházás révén 350 új munkahely jön létre, amiből 253 állás felsőfokú végzettséghez kötött. Az AVL Hungary a világ legnagyobb független, belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével, szimulációjával és tesztelésével foglalkozó vállalatcsoportjának hazai leányvállalata.

Építési terület a hajtóműrendszerek fejlesztésével, szimulációjával és tesztelésével foglalkozó AVL Hungary Kft. zöldmezős beruházás keretében épülő érdi regionális kutatás-fejlesztési központjának helyén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Változások a sárga csekkek körül

Januártól a 20 ezer forint alatti sárga csekkes fizetés is illetékmentes lesz. Mindez azért érdekes, mert a szolgáltatásért nem a lakosság, hanem a kibocsátó cégek fizetnek a Magyar Postának. Ennek látszólag nincs lakossági hatása, ugyanakkor a sárga csekkes befizetés – a látszat ellenére – eddig sem volt ingyenes. A jövő évi adótörvények keretében viszont úgy módosítanák a jogszabályt, hogy
a sárga csekkes átutalások után azok rendszeren belüli indítója, a Posta Elszámoló Központ is mentesül 20 ezer forintos értékhatárig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése alól.
Az illeték ott is a 20 ezer forint feletti részre vonatkozik majd, és az egy tranzakcióra jutó maximális illetékösszeg 6 ezer forint lehet.

Átadtak egy autóipari nagyberuházást

Mintegy 1,3 milliárd forintos beruházással bővíti gyártási kapacitásait az Adient Mezőlak Kft., az új, kétezer négyzetméteres üzemcsarnokot most adták át a Veszprém megyei településen. A beruházás során kétezer négyzetméteres üzemcsarnokot építettek mintegy 600 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiségekkel. Emellett az épülethez logisztikai pályaudvart is kialakítottak, és a gyáron belüli közlekedési útvonalakat is megújították.

A 740 embert foglalkoztató mezőlaki üzemben ülés háttámla- és ülésmagasság állító-, illetve zárszerkezetet, valamint ülésrögzítő rendszereket gyártanak, amelyeket az Európai Unió összes országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére szállítanak. Eddig három csarnokban mintegy nyolcezer négyzetméter alapterületen folyt a termelés, a beruházással ez nőtt most tízezer négyzetméter fölé.

Japánban tanácskoznak a világ legfejlettebb államainak vezetői

A várakozásoknak megfelelően globális kereskedelem alakulásával kapcsolatos aggodalmakat fogalmaztak meg a felszólalók a G20-ak Oszakában pénteken megnyílt csúcstalálkozójának kezdetén. A világ 19 vezető országát és az Európai Uniót tömörítő fórumon az EU arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viták lassítják a globális gazdaság növekedését. A vendéglátó Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó hangsúlyozta, a globális gazdaság növekedése lassul, hogy ezt sikerüljön megállítani, nem a meglévő ellentéteket kell felhánytorgatni, hanem az együttműködés bővítésére kell helyezni a hangsúlyt, lépéseket kell tenni a WTO további reformjára. A találkozón Donald Trump amerikai és Hszi Csing-ping kínai elnök külön is megbeszéléseket folytattak az országaik között fennálló kereskedelmi konfliktusok kapcsán.

Csoportkép a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 kétnapos csúcstalálkozójának résztvevőiről Oszakában Forrás: MTI/EPA Pool/Andy Rain

Rég nem látott csúcsra jutott a bitcoin

A bitcoin árfolyama a héten 15 hónapos csúcsra ért, és átlépte a 11 000 dolláros határt. A háttérben részben az áll, hogy a Facebook által bedobott digitális fizetőeszköz ötlete újra reflektorfénybe hozta a kriptovalutákat. Mindez arra is utal, hogy a befektetők talán végre maguk mögött hagyták a bitcoin legutóbbi nagy összeomlását. A korábbi buborék idején ugyanis a bitcoin 2017 decemberében érte el a 19 000 dolláros csúcsát, majd 2018-ban és 2019 elején összeomlott, és 3000 dolláros árfolyamon ütötte meg a mélypontot.

Megkezdődött az aratás, idén bő termés ígérkezik

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből várakozáson felüli termésmennyiséget, 7,7 millió tonnát takaríthatnak be, mintegy 1,6 millió hektárról. Őszi búzából mintegy 952 ezer hektárról takarítanak be, őszi árpát 218 ezer hektárról és repcét 296 ezer hektárról.

Őszi árpát arat egy kombájn Kozármisleny közelében Forrás: MTI/Sóki Tamás

Világszerte tovább tart az aranyláz

A kiéleződő iráni konfliktus, valamint a Fed kamatdöntő ülése állhat a mögött, hogy öt nap alatt közel 5 százalékkal, hétfőn már 1410 dollár fölé drágult a sárga nemesfém. Ám szakértők szerint ezzel még nincs vége az árfolyam emelkedésének. A fizikai nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.-nél például úgy vélik, a következő hónapokban akár az 1600 dollárt is elérheti az arany jegyzése. Az aranypiaci szakértők szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank kamatpolitikájának változása is a sárga nemesfém malmára hajthatja a vizet. A csökkenő reálhozamok miatt az arany alternatív befektetésként való tartása alacsony költséggel jár, s az ezzel párhuzamosan megjelenő inflációs félelmek erősödése sokakat sarkallhat a hosszú távú értékőrző tulajdonsága miatt népszerű nemesfém vásárlására.

Új mobiljáték hódíthatja meg a közönséget

Bemutatkozott a Harry Potter: Wizards Unite nevű mobilos játék az Egyesült Államokban és Ausztráliában, illetve már 140 országban, köztük Magyarországon is elérhető és kipróbálható. A Niantic, a nagysikerű Pokemon Go készítőjének legújabb játéka a Harry Potter rajongókat kívánja megszólítani. A játékmenet a már megszokott, sétáláson és a virtuális valóságon alapszik. A játékosok különböző szörnyeket és ellenségeket győzhetnek le, miközben folyamatosan fejlődnek. Ismét a sétáláson a hangsúly, hiszen bizonyos tárgyakhoz csak úgy juthatunk hozzá, ha 2, 5 vagy 10 kilométert teszünk meg lábon a ládák kinyitásához.

A Harry Potter: Wizards Unite a Pokémon Go sikerét lovagolná meg Forrás: Harry Potter: Wizards Unite

Emelkedett az üzemanyagok ára

A hét emelkedést hozott az üzemanyagok árában, a szerdait követően a Mol pénteken újabb 2 forinttal emelte a benzin, és szintén 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. A benzin literenkénti átlagára így 380 forintra, a gázolajé 393 forintra emelkedett. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.