Egy dollárért kelhet el egy óriási szénerőmű, 1600 munkahely a tét

San Juan Generating Station

coal
San Juan Generating Station
San Juan Coal Mine
New Mexico
climate
wildearth guardians
Four Corners
Navajo Nation
keep it in the ground
carbon
air pollution
Vágólapra másolva!
Egy dolláros vételárat ajánl egy bezárásra ítélt új-mexikói szénerőművért egy New York-i vállalat - írja a Mining.com. Az üzleten látszólag mindenki nyer, ám mégsem lesz egyszerű nyélbe ütni.
Vágólapra másolva!

Az Acme Equities 1 dolláros vételi ajánlatot tett a San Juan Generating Station nevű, elöregedett és bezárásra ítélt létesítményre. A 847 megawattos teljesítményű állomás szén felhasználásával állít elő villamos energiát. A generátorállomásnak öt tulajdonosa van, ebből négy már elfogadta a bezárás tényét. A közeli Farmington városa, mintegy 10 százalékos tulajdoni részesedéssel és 45 ezer lakosával azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az erőművet meg kell menteni.

A város álláspontja érthető:

ha az állomás leáll, akkor 1600 munkahely szűnik meg a térségben közvetlenül, vagy ehhez köthetően.

Az Acme ajánlata ezért jöhet kapóra. Ez a vállalat ugyanis nem riadt meg a szigorú környezetvédelmi előíásoktól. Vállalnák, hogy az erőművet úgy alakítanák át, hogy a kibocsátott szén-dioxidot begyűjtenék és azt - további hasznosításra - olajtársaságoknak értékesítenék.

2022-ben állítanák le az elöregedett telephelyet Forrás: Flickr/WildEarth Guardians

Ez azonban csak nagyon alacsony vételi áron érné meg nekik, úgy, hogy

a becslések szerint 400 és 800 millió dollár közötti összeget kellene költeniük a szükséges technológiák bevezetésre,

mondta a befektetőcsoport képviselője.

Az erőmű főtulajdonosa, a PNM Resources szerint ugyanakkor már korábban megvizsgáltak minden lehetőséget, és szerintük nincs megvalósítható alternatíva a gazdaságos működtetésre, így elkerülhetetlen a 2022-es leállás. A többi tulajdonosvállalat hasonló állásponton van, így a város az egyetlen, ami meghagyná a további üzemeltetés lehetőségét.

Mindebbe az ügyletbe Új-Mexikó állam felülről szólhat bele. A kormányzó ugyanis korábban egyértelművé tette, keresztülvinné az USA 47. tagállamának megújuló energia fordulatát.

A cél, hogy 2030-ra az energia fele, 2045-re pedig teljes egészében megújuló forrásokból álljon rendelkezésre Új-Mexikóban.

San Juan emissziós értékei pedig jelenleg a kívánatos értéket mintegy 60 százalékkal meghaladják.

Többen kételyüket fejezték ki amiatt, hogy a befektető képes lenne sikeresen telepíteni a szén-dioxid befogásához szükséges, igen drága technológiát, és azt elszállítani úgy, hogy a legközelebbi, erre alkalmas vezetékrendszer az erőműtől 30 kilométerre húzódik. A befektetők azonban azt mondják, 90 százalékkal tudnák csökkenteni a mostani károsanyag-kibocsátás szintjét, ha lehetőséget kapnának arra.

Az erőmű és a közeli felszíni szénfejtés környéke a San Juan folyótól északra Forrás: Flickr/Doc Searls

További bonyodalom az ügyben, hogy Farmington városa, bár csak kisebbségi tulajdonos az erőműben, az érvényes megállapodások szerint, joga van ahhoz, hogy felülbírálja a többi tulajdonost, azaz

végső soron jogszerűen, egymaga is eladhatná az erőművet az Acme-nak.

A városnak egyelőre az a fontos hivatalos kommunikációja szerint, hogy megőrizze a veszélyeztetett 1600 munkahelyet. Jelezték, jelenleg "egyeztetéseket folytatnak az Acme-val a lehetséges megoldásról."

Ez tehát azt jelenti, a város valószínűleg csak akkor fogadja el a New York-i székhelyű csoport ajánlatát, ha azok valamiféle biztosítékot kínálnak a munkahelyek megőrzésére a technológiai váltással párhuzamosan.

Kérdés persze, hogy a befektető mennyit tudna garantálni ebből. Az erőmű csak technológiai váltás után maradhat üzemben, ehhez viszont az kell, hogy a város rábólintson az 1 dolláros vételi ajánlatra, ami viszont önmagában nem jelenti a munkhelyek megőrzését. Közben több érintett fél kétségét fejezte ki amiatt, megtérülhet-e egyáltalán a hatalmas befektetés. Ha viszont nem történik változás a helyzetben, az erőmű bezár, a dolgozók pedig rosszabb esetben utcára kerülnek.

A város megtartaná, a többi tulajdonos bezárná a létesítményt Forrás: Babcock & Wilcox

A régió gazdaságának pedig a számítások szerint

évi 170 millió dolláros teljesítményt jelente az erőmű és az azt ellátó közeli szénbánya üzemeltetése a jövőben.

Ám az elemzők ezzel szemben jelzik azt, hogy bár a bezárás fájdalmas, de indokolt és elkerülhetetlen, mert az erőművet nem lehet gazdaságosan működteni. Különösen úgy nem, ha előtte rengeteget költenek el karbonsemlegesítő technológiákra. Több kommentár szerint, a városnak más üzleti lehetőségeket kellene keresnie gazdaságának felpörgetésére.

A Bloomberg adatai szerint, az amerikai energiamixben egyébként fokozatosan csökken a szén aránya, annak ellenére is, hogy Donald Trump amerikai elnök a szénkitermelés újbóli beindítása mellett foglalt állást még választási kampányában, majd megválasztása után is. Míg a szén 2010-ben 42 százalékban, addig tavaly már csak 24 százalékban volt jelen az ország energetikai szektorában.