Nemzeti kiválóság: öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
Új internetbiztonsági megoldásokat, méreganyagok közömbösítését, földrengésbiztos épülettervezési módszereket célzó, valamint a mesterséges intelligenciát, a fehérjetudományt és a lézertechnológiát érintő kutatások indulnak 10 új projekt keretében, amelyek összesen 5 milliárd forint támogatást nyertek el.
Vágólapra másolva!

„Magyarország kutatói számos területen a nemzetközi élvonalba tartoznak. A Nemzeti kiválósági program 2018. évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék." – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázat eredményhirdetése kapcsán. A felhívás 5 milliárd forintos keretösszegéből az alábbi tématerületeken indulnak új kutatási projektek, melyek megvalósításához legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.

  • A szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program
  • „Tiszta ivóvíz" Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

A pályázati kiírásban rögzített tartalmi ellenőrzési és értékelési szempontok alapján a pályázatokat először anonim szakértők véleményezték. Értékeléseiket figyelembe véve a pályázatokat kijelölt szakértői csoport értékelte és rangsorolta.

Az NKFI jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó projekteket finanszíroz Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2014 óta 16 tematikus programot finanszírozott összesen mintegy 80 milliárd forint keretösszeggel,

jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó olyan szakterületeken, mint az agykutatás, a nukleáris energia, a kvantumtechnológia, az agrárinnováció, az anyagtudomány vagy a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések. E tudományterületeken hazánk elegendő kutatói kiválósággal rendelkezik komplex problémák megoldásához, így e célok a leggyorsabban és leghatékonyabban valósíthatók meg.

Magyarországon néhány hete először végeztek agyműtétet robot segítségével,

amit szintén az NKFI Alapból finanszírozott két tematikus nemzeti program egymáshoz kapcsolódó projektjei tettek lehetővé.