Sok k+f problémát talált a NAV az adóellenőrzéseken

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Az adóhatóság tapasztalatai szerint azok az adózók, amelyek élnek a k+f adta lehetőségekkel, megfelelő szakmai háttérrel és kellő információkkal rendelkeznek, így a problémák általában nem helytelen költségelszámolásból, hanem inkább a tevékenységek téves k+f minősítéséből adódnak.
Vágólapra másolva!

A NAV csak néhány esetben tapasztalt helytelen gyakorlatot.

A revízió és az adózók álláspontja közötti eltérés az általános költségek közé sorolt úgynevezett igazgatási költségek közvetlen költségként való figyelembevételénél tér el.

A NAV álláspontja szerint az igazgatási költségek minden esetben közvetett költségek, így a közvetlen költségként való figyelembevételük helytelen.

Az anyagköltségek allokációjával kapcsolatos helytelen gyakorlat, amikor a vállalkozás az anyagbeszerzésekhez kötődő számlák összegeit nem a tényleges felhasználás arányában, hanem különböző költséghelyek (amelyek között volt k+f költséghely is) között egyenlő arányban osztotta meg, például három költséghely esetén mindegyik költséghelyre a számla ellenértékének egyharmad része került.

A NAV tételesen is átellenőrzi a k+f elszámolásokat - akár egy hibásan elszámolt vízforraló is kibukhat Forrás: 123RF

Szintén helytelen gyakorlatot folytattak azok az adózók is, amelyek közvetlen költségként vették figyelembe

  • a reprezentációs költségeket,
  • csapatépítő vagy képességfejlesztő tréningek költségeit,
  • bérelt személygépjárművek bérleti-, fenntartási költségeit,
  • a cégautóadót,
  • a felügyelőbizottsági tiszteletdíjat,
  • a napilapok-, folyóiratok éves előfizetési díját, vagy
  • az adótanácsadás összegét.

A projektekre vonatkozóan az irodai berendezésekre, felszerelésekre (asztal, telefon, szék, szekrény stb.) elszámolt értékcsökkenés mellett egyebek mellett

olyan jóléti eszközök után elszámolt értékcsökkenést is felosztottak, mint például vízforraló, mikrohullámú sütő, esernyőtartó, hűtőgép, grill, konyhabútor stb.

Előfordult olyan eset, hogy egy vállalatcsoportnál végzett k+f tevékenység kutatási eredményeit a vállalatcsoport termelést végző társaságai eltérő mértékben használták fel, de a vállalatcsoportnál felmerült összes k+f költséget szétosztották valamennyi termelést végző társaság között az értékesítési bevételének arányában.

Az így kiszámlázott összeg ezért az összes kutatási eredmény költségének árbevétel-arányos részét, nem pedig a konkrét termelési tevékenységhez felhasznált k+f költségét tartalmazta.

További részletek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb tájékoztatójában olvashatók.