Animista hitvilág miatt szeretik a robotokat Dél-Koreában

South Korean Robot Company Builds A Manned Walking Robot > on December 27, 2016 in Seoul, South Korea. Seoul-based robotics company Korea Future Technology has built a robot named Method-1, which can be controlled by human pilot by us
Dél-Korea fejleszti az első beülős, az emberi pilóta irányította robotot
Vágólapra másolva!
Két dolog uralja mostanában az újságok és online hírportálok címlapjait Dél-Koreában. Az egyik a közelgő téli olimpia, amelynek februárban Phjongcshang városa ad otthont. A másik téma technológiai. Az országban ugyanis néhány helyen munkába álltak a minden korábbinál fejlettebb humanoid robotok, ami még a leggyorsabb internet és a világ egyik technológiai fellegvárának számító országában is különösen izgalmasnak számít. Ám lehet, hogy az ok-okozati összefüggés fordított. Dél-Koreában ugyanis egyesek egészen meglepő okkal magyarázzák azt, hogy az ország szinte egy emberként bolondul a robotokért.
Vágólapra másolva!

A Szöulhoz közeli nemzetközi repülőtéren új személyzeti tagok segítenek az utasoknak a tájékozódásban. Jól képzett, udvarias, több nyelven beszélő alkalmazottak, akik szívesen segítenek a hozzájuk fordulóknak a beszállókapuk, a várók vagy más, praktikus információk kapcsán. Egyedül a csacsogásban nem olyan jók, de ez talán érthető és el is nézhető számukra. Tekintve, hogy robotok.

Szöül repülőterén már robotok is segítik az utasokat a legalapvetőbb információkkal Forrás: LG Electronics

A mesterséges intelligencia: megoldás és nem probléma

A júliusban munkába állt, az LG fejlesztette és gyártotta közel 1,5 méter magas reptéri robotok egyelőre emberi alkalmazottak társaságában, de önállóan látják el feladataikat. Nem ezek az egyetlen szerkezetek, amelyekkel Dél-Koreában találkozni lehet. A Hankook egy koreai technológiai intézettel közösen fejlesztette ki a világ első, kétlábú robotját, melyet emberi pilóta irányít.

Dél-Korea évek óta szívósan dolgozik azon, hogy minél több területen megjelenhessenek a robotok, legyen szó tanításról, ipari összeszerelési munkákról, vagy egyes szolgáltatási feladatok ellátásáról.

Ebben a tekintetben az országhoz egyedül Japán hasonlítható.

– mondja Jae-myoung Hong, az LG egyik, a fejlesztésekben részt vevő divíziójának mérnöke.

Dél-Koreában a robotokat támogatóknak, nem pedig potenciális lázadóknak tekintik Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Valóban: az International Federation of Robotics (IFR) adatai szerint, 2016-ban az országban több mint 46 ezer darab robotot értékesítették. Ennél csak Kínában adtak el többet (kétszer ennyit), csakhogy annak népessége huszonötször nagyobb Dél-Koreáénál. S miközben a világ egyik része a mesterséges intelligenciával felszerelt támadófegyverektől tart, a másik fele pedig munkahelyének elvesztésétől, amit a robotok elterjedése okoz, addig itt a legmagasabb az ipari robotok penetrációja.

Az IFR előrejelzése szerint, 2020-ra 1,7 millió új ipari robotot állítanak munkába világszerte, ebben pedig Dél-Korea vélhetően továbbra is élen jár majd.

Az összeszerelési munkákban jelenleg is 631 robot jut minden 10 ezer emberi munkavállalóra, az automatizált gyártásban ez a szám 2145.

Ő, a robot

A világ számos pontján tekintenek egyre reálisabb fenyegetésként a mind okosabb és önállóbb gépekre, mesterséges intelligenciákra. Egyesek úgy vélik, hogy az olyan kommersz mozisikerek, mint a Terminátor-franchise, a Mátrix vagy az Én, a robot, az Egyesült Államok félelmeit jeleníti meg a mind fejlettebbé váló gépekkel szemben.

Egy felmérés szerint az amerikaiak 72 százalékát aggasztja az automatizálás terjedése.

Dél-Korea fejleszti az első beülős, emberi pilóta irányította robotot Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Chung Sung-Jun

Ezzel szemben a világ leginnovatívabbnak tartott országában, nemhogy nem félnek a robotoktól, hanem növelni szeretnék a technológiai fejlesztésekre fordított erőforrásokat. Dél-Korea élen jár a kutatás és fejlesztésre a GDP-ből költött pénzek arányát tekintve. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a mesterséges intelligenciára nem jövőbeni ellenségként tekintenek, hanem arra törekszenek, hogy az új fejlesztésekkel jobbá tegyék az emberek életét.

Angol nyelvet tanító robot dél-koreai iskolások társaságában Forrás: AFP/Knowledge Economy Ministry

Animizmus és élő sámánhagyományok

Úgy tűnik, a dél-koreai jelenkori robotszeretetnek egy sajátos koreai attitűdhöz van köze, ami komoly társadalom- és vallástörténeti vonatkozásokat nyit meg annak megértésében, miért is vannak oda az egykori kistigris államban a legmodernebb megoldásokért. Kwang-yeong Shin, egy szöuli szociológiaprofesszor – több más kutatóval együtt – azt állítja, mindennek a régi animista hitvilághoz van köze. Ez – ahogy az Origo is írt a témáról – a jelenkorban is nagyon erős és identitásképző elemként működő sámánhagyományokban tovább él.

– mondja a professzor.

A kutató szerint, a sámánista hagyományok a buddhizmussal keveredve is nagyon erősek maradtak.

Az ezekben megjelenő animista felfogás pedig, szervesen beépülve a dél-koreai gondolkodásmódba, elősegíti, hogy a robotokban barátot és ne potenciális ellenséget vagy lázadót lássanak.

Ez pedig azt jelenti, Dél-Korea vélhetően nem is tervez váltást abban, hogy az országban magasan képzett munkavállalók dolgozzanak a legjelentősebbeknek ígérkező áttöréseken.

Mi az animizmus?

Az animuzmus a legáltalánosabb értelemben "lélekkel való felruházást" jelent. Hit abban, hogy növényeknek, állatoknak, természeti jelenségeknek vagy élettelen tárgyaknak szándékaik, érzéseik, pszichológiai tulajdonságaik vannak - írja a Mindennapi pszichológia. A Pallas nagy lexikona azt írja, hogy az animizmus "a latin anima (lélek) szóból, az etnologiában és összehasonlító vallástudományban a lélekben, lelkes dologban való hit, illetőleg elképzelése annak, hogy valamely dolog lélekkel bír és e képzelet alapján annak tisztelete, a vele szemben tanusított magatartásban pedig e képzelet és hit következetes érvényesítése. A földkerekség összes vallásainak egyik közös gyökérszála." A vallásokkal foglalkozó tudósok szerint, az animizmus komplex világnézet. Freud úgy vélte a Totem és tabu című könyvében, hogy az animizmus "az első világnézet volt, amit az ember meg tudott csinálni".

A társadalomkutatók úgy vélik, a robotok kapcsán az emberek úgy gondolkodhatnak, mint a hagyományos felfogásban a lélekkel, szellemmel, tudatossággal és emberi jellegű önálló akarattal bíró állatokról.

– állítja Shin professzor.

Dél-Koreában fontos identitásképző elemnek számítanak az élő sámánhagyományok, melyek a régi animista hitvilágot is megőrízték a buddhista elemek átvétele mellett Forrás: AFP/Ed Jones

Bárhogy is, az idén kísérleti programnak indult reptéri alkalmazás 2018-ban kiteljesedhet. A BBC beszámolója szerint, a kezdeti tapasztalatok igen kedvezőek a robotokkal kapcsolatban. Így arra lehet számítani, a jövő évtől kezdődően, teljes munkaidőben is alkalmazzák a készséges reptéri személyzet új munkatársait.