Így néz majd ki a Dagály strand a vb után

Dagály strand, főépület
Vágólapra másolva!
A jövő évi vizes világbajnokságra elkészül az új Dagály Úszóaréna, amelynek az építése már javában tart. Szeptember óta azonban a strand is zárva van, hiszen azt is felújítják, és a jelenlegi elképzelések szerint a 2018-as strandszezonra nyithat majd ki újra. Nem csupán néhány medence felújításáról van szó, hiszen az egész strandfürdő megújul – a medencéktől, a játszótereken, sportpályákon, öltözőkön át egészen az épületekig. A megszépülő strandfürdő látványterveit először az Origón láthatja.
Vágólapra másolva!

A munkálatok során megújulnak, de megmaradnak a strandfürdő jól bevált, közkedvelt elemei:

  • a 25 és az 50 méteres kültéri medence,
  • a pillangómedencék,
  • a termálmedencék és
  • a Béke-kút.

Megszépül és kibővül a Dagály ikonikus főépülete: a felújítás után a strandfürdőben kényelmes, modern környezetbe kerülnek az éttermek és az üzletek, a látogatók új egészségügyi és wellness-szolgáltatásokat vehetnek igénybe, tudta meg az Origo az építtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A strand zöldterületei is megújulnak, játszótér épül, a nyári táborozókat pedig új kiszolgálóépületek várják majd.

Nézze meg, mit hol talál majd meg a megújult strandon! (A nagyobb felbontásért kattintson a képre!) Forrás: Origo

A jövő évi világbajnokság idejére a strand területén kap ideiglenesen helyet a FINA Market, ami a Nemzetközi Úszószövetség elvárásain túl három fő rendezvényfunkcióval kíván szolgálni: kulturális, gasztronómiai rendezvényeket és családi programokat lehet a területen rendezni. A vb után a FINA Marketet elbontják, és a területet is rendezik. Ez utóbbi magában foglalja a fürdő parkjának, sétaútjainak kialakítását, illetve a kiszolgálóépületek, a négy strandmedence és a termálmedencék felújítását.

Mi az a FINA Market?

A vizes világbajnokság ideje alatt ideiglenes rendezvénytér fogadja a versenyre érkező nézőket és érdeklődőket. A szponzorpavilonok mellett a világbajnokság idejére felépül a FINA Múzeum és a Magyar Úszás Háza is, mindkét helyszín az úszó- és vizes sportokat mutatja be és népszerűsíti. Önálló standot kap a vébé két hivatalos helyszíne, Budapest és Balatonfüred, és külön pavilonban mutatkozik be a 2024-es budapesti olimpiai pályázat.

A gasztronómiai létesítmények tervezésekor fontos szempont volt, hogy a látogatók hazai és nemzetközi ételeket is fogyaszthassanak a pavilonokban. Ezért a területen több gasztropontot alakítanak ki, ezek közül kettő, a Duna-parti és az 50-es medence melletti a világbajnokság után is megmarad.

Az 50-es medence előtti részre tervezett kulturális rendezvényhelyszínen kivetítők, nézőtér és színpad várja a látogatókat. A nagymedencétől délre eső területen ideiglenesen egy pihenő-játszó zóna és egy játszótér is helyet kap. A csaknem 1500 négyzetméteres füves részen nyugágyak várják majd a látogatókat.

„Fontos számunkra, hogy ne csak az élsportot, az élsportolókat szolgáljuk ki, hanem a helyiek is a magukénak érezzék az új úszóarénát. A megújult Dagály Strandfürdővel egybenyitva

nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek és a nagyszülőknek is” – fogalmazott a beruházást irányító Fürjes Balázs kormánybiztos, kiemelve, hogy a rekonstrukció keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, továbbá fejlesztik a tömegközlekedést is.

„A Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, illetve a pesti rakparton épülő sétánynak köszönhetően gyalogosan és kerékpáron, míg a közeli kikötőt használva vízi úton is könnyedén megközelíthető a létesítmény. Az újonnan megépített, közel egy kilométeres gát pedig megoldja a kerület egy évtizede húzódó árvízvédelmi problémáját. Olyasmit alkotunk, amire egész Angyalföld, Budapest büszke lesz” – tette hozzá Fürjes Balázs.

Két ütem

A kivitelezési munkákat ütemekre bontva végzik. Az első ütem 2017 júniusáig tart, addig a világbajnokság megrendezéséhez szükséges munkákra kerül sor. Elkészül az új 50 méteres medence, amely a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó FINA Masters világbajnokság egyik versenyhelyszíne lesz, és megújul a 25 méteres medence. Új külsőt kap a régi központi épület, újjáépül és kerékpártárolóval bővül a nyári bejárat. A régi irodaépület helyén pedig egy új épület létesül gyógyászati és wellnessfunkciókkal.

Az 50-es medence már a vb-re elkészül Forrás: Origo

A fejlesztés többi részét, a strandfürdő végleges kialakítását, valamint a strand és az úszóaréna közötti fedett átjárást biztosító összekötő rész kivitelezését a vb-t követő második ütemben, 2017 őszétől 2018 tavaszáig végzik el.

A felújítás eredményeképpen egy megújult, a 21. századi követelményeknek megfelelő, funkcionálisan a Dagály Úszóarénával egymást kiegészítő, teljesen megújult Dagály Strandfürdő nyílik meg a 2018-as strandszezonra.

Odafigyelnek a fákra

A munkaterületen kiemelt figyelmet fordítanak a meglévő faállomány megóvására. A felújítás során a beruházó a szükséges fapótlásról is gondoskodik, és a strand területén összesen 103 új fát fognak telepíteni, több mint 200-at pedig a XIII. kerülettel kötött megállapodás keretében a kerület többi részén fognak elültetni.

Így újul meg a Dagály strand:

  • 50-es medence: A meglévő 50 méteres medencét elbontják, helyette újat építenek a jelenlegi szintjéhez képest kissé kiemelve. A medencétől keletre közösségi teret hoznak létre, amelyhez a déli oldalon büfé kapcsolódik, északról pedig füves napozóteraszok határolják. A kiemelésből adódóan úszás közben rálátás nyílik a dunai panorámára. A medencétől északnyugatra, a strandon húzódó sétány mentén büfét, valamint új öltözőket és vizesblokkokat építenek.
  • Főbejárat: Az épület ikonikus elemei – a Népfürdő utca felőli homlokzat architektúrája, a csatlakozó íves lépcsők és a kör alaprajzú kilátóterasz – megmaradnak, a főbejárat mégis új, egységes karaktert kölcsönözve újul meg.
Ilyen lesz az új főépület Forrás: Origo
  • 25-ös medence: Az új 25 méter hosszú, 22 méter széles és 2,2 méter mély medencétől a főépületig összefüggő, azonos magasságú, akadálymentes felületet alakítanak ki. A kör alakú kilátóterasz és a Népfürdő utca között, a főépület oldalában is lesz egy büfé. A medencét vasbeton pillérsor és térelhatároló szerkezet választja el a Népfürdő utcától.
A 25-ös medence látványterve, háttérben a Dagály Úszóarénával Forrás: Origo
  • Gyógyászat, wellness: A régi irodaépület helyére tervezett új épületszárnyban egy 290 négyzetméteres wellness- és egy 300 négyzetméteres gyógyászati részleg kap helyet. A wellnessben a többi között finn, gőz- és infraszauna, tepidárium és masszázs várja a látogatókat. A gyógyulni vágyók pedig nagyfrekvenciás kezeléseket, különböző kádfürdőket, magneto- és elektroterápiát, illetve gyógymasszázst is igénybe vehetnek majd.
  • Játszótér: A strand déli részén, a meglévő fák alatt csaknem 2000 négyzetméteres, parkosított „Dunai Kalóz” tematikus játszóteret alakítanak ki. A játszótér a tervek szerint három részből fog állni. A kisebb gyerekek kalóztémájú játszóvárakon, fészekhintán és süllyesztett trambulinon tudnak játszani; a nagyobb gyerekek a Duna-partot megidéző homokos felületen elhelyezett lombkunyhókból álló „faluban” tudnak „ellenállni” a kalóztámadásnak; és lesz egy füves rész is, ahol labdázni, pihenni lehet. A játszótér akadálymentesített. A mozgáskorlátozott gyerekek számára is használható a forgóhinta. A játszótér nemcsak a strandról, hanem a Duna-parti sétányról, kívülről is megközelíthető. A játszótérhez kapcsolódó akadálymentesített illemhely mindkét területrészt ki tudja szolgálni.
  • Nyári tábor: A 25 méteres medencétől délre fekvő füves részen fadeszkákkal burkolt pavilonokból nyári gyermektábort alakítanak ki.
  • Sportpályák: Felújítják a kosárlabdapályát. A népszerű szabadtéri fitneszeszközök megmaradnak, de új helyet kapnak majd. Újdonságként két homokos strandpálya is épül: egy kisebb gyerek strandröplabdapálya, illetve egy nagyobb, strandfocira és strandröplabdára is használható pálya.