Orbán fociügyi megbízottja állami pénzből veheti meg a Kopaszi-gátat

Orbán Viktor; Garancsi István Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a d
Debrecen, 2015. július 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az állami Eximbank 16,5 milliárd forintnyi eurót ad kölcsön Garancsi István cégének a Kopaszi-gát megvásárlására. A gát üres területeire lakóparkot és irodaövezetet tervez építeni a vállalat. 
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonú, eredeti célja szerint a magyar exportőröket segíteni hivatott Eximbanktól kap 52 millió euró (16,5 milliárd forint) hitelt a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft. a Kopaszi-gát megvásárlására. A hitelügyletre cégbírósági adatok között bukkant rá a Válasz.hu.

A cégadatbázis szerint az Eximbanknak 2015. december 1-je óta zálogjoga van a Market Asset Managementen. Kérdeztük a bankot és a céget is az ügy részleteiről, cikkünket frissítjük, amint válaszolnak.

Portugál cégeké volt

Január 2-án derült ki, hogy közel egyéves tárgyalássorozat után megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t a Market Csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól.

A park marad

Az új tulajdonos a Kopaszi-gáton kialakított parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, írták közleményükben az új tulajdonosok.

Az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik.

Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója szerint a cég már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket.

Vajna a TV2-re kapott hitelt

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Eximbank belföldi nagyberuházást finanszíroz. A hírek szerint

Andy Vajna érdekeltsége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. hitelt kapott az exportbanktól

a TV2 megvásárlására.

Garancsi építi a vizesvébét

A Market Építő pedig akkor került legutóbb reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy megnyerte a 2017-es vizesvébére tervezett uszodakomplexum létesítésére kiírt közbeszerzést. A cég nettó 38,6 milliárd forintért vállalta az uszodakomplexum létesítésére irányuló beruházás tervezési, építési, szerelési munkáinak elvégzését, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátását.

Garancsi István állítólag közeli kapcsolatban van Orbán Viktorral Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor barátja

Garancsi István nem csak ingatlanfejlesztésben érdekelt, övé a Videoton futballklub. Mint az az Origo portréjából kiderül,

Garancsi Istvánt már 2011-ben Orbán Viktor közeli barátjaként, sőt a kormányfő „fociügyi megbízottjaként" tartották számon,

pedig akkor még csak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével bízták meg miniszterelnöki biztosként.