Még az albérletet is nehéz kihozni az átlagkeresetből

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva decemberben 6, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés – írja a Központi Statisztikai Hivatal. 
Vágólapra másolva!

A vállalkozásoknál a decemberi 3,4 százalékkal együtt 3,8 százalékos volt az éves béremelkedés, míg a költségvetésben - a közfoglalkoztatottak nélkül számolva - a 13,1 százalékos decemberi keresetnövekedés 6,3 százalékra növelte az éves átlagot.

A KSH jelentése megjegyezte, hogy decemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék.

Az átlagfizetés nettó 162 300 forint volt tavaly Fotó: Origo

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete

tavaly 247 784 forint volt,

decemberben pedig 272 647 forintot tett ki. Az átlagos nettó kereset a

múlt év átlagát tekintve 162 300,

decemberben 178 585 forint volt.

Elszálltak az albérletárak

A 162 300 forintos nettó fizetésből nehéz egy albérletet kifizetni. Budapesten egy kis garzonért még a rosszabb helyeken is le kell szurkolni 80 ezret, egy nagyobb kétszobás lakás pedig már 140-150 ezer forint volt, egy család pedig nem talál jó helyet 200 ezer alatt.

Felemészti a fizetést az albérletek ára Fotó: Vorigin Dóra

Decemberben a 6 százalékos átlagos keresetnövekedéshez képest a rendszeres jövedelmek 5,4 százalékkal, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri bérkifizetések 10,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az egyszeri juttatások a vállalkozásoknál 0,3 százalékos növekedéssel 37 500, a költségvetési szektorban 52,6 százalékos növekedés eredményeként 34 200 forintot értek el.

Tovább nőnek a bérek

A minimálbéremelés, a munkaerőhiány és az szja-csökkentés miatt növekedhetnek az idén a bérek.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss béradatokról azt mondta, a több mint 4 százalékos múlt évi emelkedés megfelel a várakozásoknak. Idén 5-6 százalékos bruttó átlagbér-emelkedéssel lehet számolni, egyrészt a minimálbér emelése miatt. Másrészt több szektorban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig a bérek emelkedéséhez vezethet.

A bruttó béreknél tempósabban emelkedhetnek a reálbérek, mivel a személyi jövedelemadó mértéke 16-ról 15 százalékra csökkent az idén. A nettó reálbér-emelkedés meghaladhatja a 6 százalékot. A növekedés mértékét növelheti az is, hogy a kétgyermekes családoknál a 10 ezerről 12,5 ezer forintra nőtt gyermekenkénti adókedvezmény. A várható nettó reálbér-emelkedés pedig a múlt évhez hasonlóan erősítheti a belső fogyasztást – mondta Németh Dávid.

Húznak a bérek a biztosítási szektorban

A feldolgozó iparban 280 600 forint volt a bruttó átlagkereset decemberben, 4,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül viszont a

gyógyszeriparban 483 ezer forintot lehetett keresni,

11,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az energia szektorban 484 800 forintot kerestek 1,3 százalékkal kevesebbet, és éves összevetésben csökkent az átlagkereset a pénzügyi biztosítási szektorban is 1,5 százalékkal, de így is elérte az 527 400 forintot.

Az egészségügyben keresnek a legrosszabban

A költségvetési szektorban 288 500 forint volt az átlagkereset, ezen belül a közigazgatás és védelem területén 17 százalékkal, 357 ezer forintra nőt egy év alatt, az

oktatásban 6,9 százalékkal, 272 600 forintra,

az egészségügyben 7,0 százalékos emelkedéssel 235 400, emelkedett az átlagkereset, a szociális ellátás terén pedig a 12,6 százalékos emelkedéssel is csak 176 ezer forint volt az átlagkereset.