Bukja a támogatást, aki nem lép időben

Vágólapra másolva!
Csak a 2016. december 31-ig üzembehelyezett pénztárgépek után jár a kasszánként 50 ezer forint állami támogatás – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai eddig több mint 10 ezer pénztárgép-támogatásra jogosult vállalkozót kerestek fel személyesen vagy telefonon, az az ügyfélkapun keresztül is informálták az érintetteket.

Kinek jár a támogatás?

A kasszánként 50 ezer forintos támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, azaz

- a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet;

- a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását;

- a plasztikai sebészeti tevékenységet;

- a diszkó, táncterem működtetését;

- a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve

- a masszőröknek, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint

- a taxisoknak és

- a pénzváltóknak

A gyakorlati tudnivalókat tartalmazó levelet a tárca tájékoztatása szerint mindazok megkapták, akik a bejelentett tevékenységük alapján 2017. január 1-jétől pénztárgéphasználatra kötelesek. E ponton a minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy természetesen

nem a bejelentett, hanem a ténylegesen végzett tevékenységi kör dönti el, hogy a vállalkozásnak kell-e online kasszát használnia.

A támogatás igénylése egyébként egyszerű: mindössze egy nyomtatványt kell benyújtani. Az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot, és azt hogy a vállalkozó jogosult a támogatásra. A NAV válaszlevelét kell bemutatni a kassza megvásárlásakor. Az eladó a levélben szereplő kóddal azonnal üzembehelyezi a pénztárgépet, és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

A NAV honlapján a témához kapcsolódó összes információ megtalálható, többek között a támogatott pénztárgéptípusok listája, és innen letölthető a nyomtatvány is.