Orbán Viktor Brüsszelnél szívesebben megy Kazahsztánba

Orbán Viktor
Sopron, 2015. március 25. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sopronban, a városházán 2015. március 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Kazahsztánban kedden érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Asztanába, ahol Karim Maszimov miniszterlnökkel tárgyalt. Inkább érzi magát otthon Kazahsztánban, mint ez Európai Unióban – ezt maga a kormányfő mondta asztanai tárgyalásai után.
Vágólapra másolva!

„Mindig szívesen jövünk Kazahsztánba. Az Európai Unióban politikai értelemben egyelőek vagyunk, de a családfánk különbözik. Ha Brüsszelbe megyünk, ott nincsenek rokonaink. De a kazahok közel állnak hozzánk. Különös érzés, de ez az igazság” – idézte a kormányfő szavait a Kazinform.

Kazahsztán a világ leggyorsabban fejlődő országa, ezért ésszerű mély együttműködést kialakítani vele - mondta Orbán Viktor Asztanában. A kormányfő háromnapos hivatalos látogatást tart az országban.

Egy olajvállalat a zászlóshajó

A két ország közötti kapcsolat zászlóshajója egy magyar olajipari cég - derült ki Orbán Viktor és kazah kollegája, Karim Maszimov közös sajtótájékoztatóján, amelyet a megbeszélésük után tartottak.

Orbán: ésszerű lenne a mély együttműködés Kazahsztánnal Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Légügyi egyezmény, ösztöndíjak, nukleáris együttműködés

Az is kiderült, hogy egy közös légügyi egyezményt köt a két ország. Ennek egy közvetlen légi jára megteremtése a célja.

A jövőben Magyarország kétszáz kazah diáknak biztosít ösztöndíjat - mondta el Orbán Viktor, aki a két ország közötti mérnöki szolgáltatásokról is beszélt, mint a nukleáris együttműködésről.

Magyarország csatlakozik az Ázsiai Nemzetközi Fejlesztési Bankhoz

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország csatlakozik az Ázsiai Nemzetközi Fejlesztési Bankhoz. Továbbá elfogadta a meghívást annak májusi gazdasági fórumra, és a 2017-ben esedékes, Kazahsztánban sorra kerülő Expón is képviselteti magát.

Több szerződést is aláírtak

Orbán Viktort szerda délelőtt - a miniszterelnöki találkozó előtt - fogadta Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök.

A nap folyamán Orbán Viktor magyar-kazah stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazah kollégájával.