Elismerte a külügy: Mégis kár érte az államot

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mégis kár érte a magyar államot a Quaestor-ügyben - ismerte el az Origo kérdésére a külügyi tárca, holott eddig a kormányzati szereplők azt emlegették, hogy mivel időben sikerült minden állami vagyont kimenteni, közpénz nem veszett el. A külügyi tárca háttérintézménye most mégis emiatt tett feljelentést.
Vágólapra másolva!

Hiába szerezte vissza a külügyi tárca egyik háttérintézménye 3,8 milliárd forintnyi államkötvényének ellenértékét a Quaestortól, a várt kamatot nem kapta meg. Emiatt feljelentést is tettek, mert kár érte a magyar államot - írta a külügy. Ez ellentmond az eddigi kormányzati kiejelentéseknek.

Lenyelték Tarsolyék a kamatot

Azzal, hogy a Quaestor felhatalmazás nélkül eladta a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. 3,8 milliárd forintnyi állampapírját, hűtlen kezelést követett el - írta az Origo kérdésére a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM).

Mégis kár érte az államot, de nem tudni, hogy mekkora Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár a tőke megvan, de a kieső kamatbevételek miatt a kereskedőházat kár érte, ezért az MNKH március 31-én kedden feljelentést tett - írták. Ez azért érdekes, mert korábban azt közölte a külügyi tárca: mivel a kötvények ellenértékét megkapták, kár nem érte őket, így nincs miért feljelentést tenni.

Nem említett eddig kárt semelyik, a Quaestor-ügyben megszólaló kormányzati szereplő sem, sőt azt emelték ki: mivel időben sikerült minden állami vagyont kimenteni, közpénz nem veszett el. Lázár János miniszter ezért is nevezte nemrég bölcs döntésnek a kormányfő utasítását a pénzek kimentésére.

Beelőzték saját intézményüket

Miután a miniszterelnöki útmutatásnak megfelelően megszületett a döntés arról, hogy a KKM és az MNKH megszünteti a számláit a Quaestornál, a döntést a KKM jelezte a Quaestor felé. A Quaestor azonban az állampapírokat eladta, és a készpénzt átutalta a kereskedőháznak - írta a külügyi tárca.

Szijjártó Péter miniszter a kormányfő utasítását követte Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az eladásra azonban a Quaestornak senki nem adott felhatalmazást - folytatódik a minisztériumi közlemény, amely magyarázatot ad arra is, miért írt az Index arról, hogy a kereskedőházat is meglepte, pénzt kapott vissza a kötvényeiért cserébe.