Kicsit drágább a tojás, mint tavaly

Vágólapra másolva!
A tojás ára a tavalyihoz képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás. 
Vágólapra másolva!

Átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács tanácsadója.

Kétszer annyi fogy

Emlékeztetett arra is, hogy a tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelenti háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma.
A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri - mondta.

Akciózzák a tojást húsvét előtt Forrás: Táfelspicc

Megjegyezte azt is, hogy ilyenkor a kis, S-es méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján legdrágábbak.

Feketén is sok tojás érkezik

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó megjegyezte, hogy a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentősen visszaszorítja majd a tojás fekete importját.

Hímes tojás Pécsen, a Széchenyi téren Forrás: MTI/Sóki Tamás

A főbb beszállító országok: Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Németország. A magyar tojásexport tavaly 46 millió volt.

215 az átlagos éves tojásfogyasztás

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint - mondta Földi Péter.

A tojásban található vitaminoktól, fehérjéktől és esszenciális aminosavaktól adakozóbbak leszünk - állapították meg a holland Leideni Egyetem kutatói.