Pocsék hétvégéje lesz Tarsoly Csabának

bilincs rendőrség
A man with handcuffs, Germany, city of Braunlage, 12. January 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
A Quaestor-ügy mindhárom, csütörtök éjjel meggyanúsított és őrizetbe vett gyanúsítottjának előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség - erősítette meg a vádhatóság szóvivője az Origónak. Tarsoly Csaba és társai sorsáról szombaton dönt a bíróság.
Vágólapra másolva!

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és mindkét, hozzá hasonlóan csütörtök este őrizetbe vett társának előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség pénteken. Az Origo információját megerősítette Bagoly Bettina, a vádhatóság szóvivője.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és két társa sorsáról szombaton döntenek Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az Origo más forrásból úgy értesült, hogy a vasárnap este lejáró 72 órás határidő előtt, már szombaton dönt a nyomozati bíró Tarsoly és társai sorsáról. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a szombaton 10 órára, a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) döntenek Tarsoly és két társa előzetes letartóztatásáról.

Igyekeznek mindent zárolni

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelet alá vonta, a nyomozás során pedig együttműködtek a Magyar Nemzeti Bank munkatársaival is. A csütörtöki akció során a gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el.

A Quaerstor-ügyben ugyanúgy igyekeznek zárolni illetve lefoglalni a gyanúsítottak vagyonát az okozott kár megtérítésére, mint a Buda-Cash-ügynél, ahol a becsült 62 milliárdnyi kárértéknél nagyobb, 68 milliárd forintnyi értékben biztosítottak ingatlant, üzletrészt, bankszámlát, ingóságot és készpénzt.

Orbán hiányolta a bilincset

A csütörtök esti rendőrségi akció előtt mindössze néhány órával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt hiányolta, hogy "még nem kattant a bilincs" a Quaestor-botrány felelőseinek csuklóján.

Orbán Viktor miniszterelnök hiányolta a bilincset a quaestorosok kezéről Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor is csodálkozik, hogy még mindig nem csattant bilincs csaló brókerek csuklóján - legalábbis ezt mondta Lázár János, aki arról is beszélt: teljesen megbízik a rendőrség és az ügyészség munkájában, hiszen lépéseik nagymértékben lehetővé tették a kárenyhítést.

Sok a kérdőjel, furcsa részlet

Tarsolyék előállítására két-három hetet kellett várni az események kibontakozásától. Egyébként is furcsa a Quaestor-ügy - derül ki az Origo összeállításából. Se öncsőd a kötvénykibocsátónál, se felszámolás a brókerháznál. A Quaestor-birodalom még működik, miközben a kötvényesek hiába várnak a pénzükre.

Mintha az egész mögött reorganizációs tanácsadók által megvezetett naiv üzletemberek állnának, akikhez semmi köze a kormányzatnak. A külügy is csak spórolásból tartotta a cégnél a pénzét, és a szerencsének köszönhetik, hogy időben léptek, és még a bedőlés előtt visszaszerezték a pénzüket.